Els recursos naturals.

Elaboració pròpia a partir de fonts diverses.

Elaboració pròpia a partir de fonts diverses.

Els recursos naturals són aquells elements presents en el medi natural que permeten cobrir les necessitats (biològiques i socials) de les societats humanes i que l’home pot utilitzar i aprofitar.

Aquests recursos naturals representen, a més a més, fonts de riquesa per a l’explotació econòmica. Per exemple, els minerals, el sòl, els animals i les plantes constitueixen recursos naturals que l’home pot utilitzar directament com a fonts per aquesta explotació. De la mateixa manera, els combustibles, el vent i l’aigua poden ser utilitzats com a recursos naturals per a la producció d’energia. Però la millor utilització d’un recurs natural depèn del coneixement que l’home en tingui i de les lleis que ordenen la seva conservació.

La conservació del medi ambient s’ha de considerar com un sistema de mesures socials, socioeconòmiques i tecno-productives dirigides a la utilització racional dels recursos naturals, la conservació dels complexos naturals típics, escassos o en vies d’extinció, així com la defensa del medi davant la contaminació i la degradació.

Les comunitats primitives no van exercir un gran impacte sobre els recursos naturals que explotaven, però quan es van formar les primeres concentracions de població, el medi ambient va començar a patir les primeres depredacions d’importància.

A l’època feudal va augmentar el nombre d’àrees de conreu, es va incrementar l’explotació dels boscos, i es van desenvolupar la ramaderia, la pesca i altres activitats humanes. Malgrat tot, van ser la revolució industrial i el sorgiment del capitalisme els factors que d’una manera més directa i contundent van començar a incidir en el deteriorament del medi ambient, com a conseqüència de l’acceleració dels processos de contaminació del sòl. Elements com el desenvolupament industrial, l’explotació desmesurada dels recursos naturals i el creixement demogràfic, en són bons indicadors. És per això que l’home es veu obligat a aplicar mesures urgents per a protegir els recursos naturals i garantir al mateix temps la seva pròpia supervivència.

Font: Geografia. Batxillerat. Ed. Vicens Vives

Font: Geografia. Batxillerat. Ed. Vicens Vives

Els recursos naturals són de dos tipus: renovables i no renovables.  La diferència entre els uns i els altres ve determinada per la possibilitat que tenen els renovables de ser utilitzats un cop i un altre, sempre que l’home tingui cura de la seva regeneració.

Les plantes, els animals, l’aigua, el sòl, entre altres, constitueixen recursos renovables sempre que existeixi una preocupació real per explotar-los de tal manera que es permeti la seva regeneració natural o induïda per l’home.

Els minerals i els combustibles fòssils (petroli, carbó i gas natural) constitueixen recursos no renovables perquè van ser necessaris processos molt complexos que van tardar milers d’anys per a la seva formació. Això implica  que si els utilitzem, no poden ser regenerats.

Veure conceptes associats:

Capacitat de càrrega.

Recurs renovable crític. 

Quant a Josep Maria Bofarull

Sóc professor de Geografia i Història a l'institut de secundària de la Selva del Camp. La meva carrera professional s’ha desenvolupat al llarg dels últims vint-i-cinc anys en diferents àmbits laborals, tots ells vinculats a l’educació i la formació. Una de les meves passions és la història, i de manera molt especial la contemporània. M’interessen particularment els moviments socials com a instruments de transformació dels segles XIX i XX, fins a la seva culminació en els moviments de protesta i globalització de principis del segle XXI.
Galeria | Aquesta entrada ha esta publicada en Tema 4, Recursos i energia. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s