Solucions per a la sostenibilitat

Partint de la base que la sostenibilitat és el resultat de l’equilibri de tres pilars fonamentals (ambiental, econòmic i social), podem establir estratègies que permetin la recuperació del medi ambient al mateix ritme que és afectat per l’activitat humana.

Accions: 

  1. Educació ambiental: entès com un procés d’aprenentatge que faciliti la comprensió de la realitat del medi ambient. L’objectiu final seria la conscienciació de què l’individu forma part de l’entorn natural i en depèn per a la seva evolució, i que n’és responsable del seu manteniment.

L’educació ambiental ha de generar estils de vida compatibles amb la sostenibilitat del medi ambient, fet que implica que cal fer una despesa racional dels recursos naturals. per tant estem parlant d’un canvi de valors, actituds i costums.

El procés de canvi implica a totes les administracions, a la societat civil i a tots els ciutadans.

Enllaços d’interès:

Educació i sostenibilitat (Generalitat de Catalunya).

Educació ambiental (Fundació Pere Tarrés)

Càtedra UNESCO de formació ambiental i desenvolupament sostenible.

2. Consum responsable: Cimera de la Terra (2002) “(…) una de les causes principals per les quals continua deteriorant-se el medi ambient mundial són les modalitats insostenibles de consum i producció (…)”.

Per tant, parlem de canvis d’hàbits en la tria dels productes i serveis que consumim. Forçosament haurem de contemplar altres criteris més enllà del preu i la qualitat d’aquests productes:

  • El seu impacte ambiental i social (menys transformació i espoliació de la natura)
  • Conducta de les empreses que els elaboren (bones pràctiques laborals i socials de les empreses)

Enllaços d’interès:

Què és el consum responsable i sostenible (Generalitat de Catalunya)

Revista Opcions de consum responsable.

Federació SETEM

Consumir menys i de manera més racional ha de ser l’objectiu dels consumidors que han de ser coherents i conseqüents en la valoració d’aquells productes i serveis que garanteixin la justícia social, l’ètica, la solidaritat i la protecció del medi ambient.

3. El reciclatge: cal minimitzar els residus, reduint-ne la seva generació i reutilitzant els productes.

Enllaços d’interès:

Agència de Residus de Catalunya.

4. La banca ètica: banca social, sostenible i alternativa, o responsable. És a dir el sistema financer ha de combinar els beneficis socials i ambientals amb la rendibilitat econòmica dels bancs convencionals. La seva distinció radica en la naturalesa social dels projectes que finança, el compromís ètic de les empreses amb qui inverteix i la transparència de les seves actuacions.

Una altra de les seves característiques és que algunes d’aquestes entitats financeres tenen un funcionament més democràtic i participatiu, a vegades són cooperatives i proporcionen microcrèdits a aquelles iniciatives individuals i/o empresarials que molts cops són excloses del sistema financer tradicional.

Enllaços d’interès:

La banca ètica: la importància de l’impacte social positiu en les finances.

TRIODOS Bank (banca ètica i sostenible)

COOP57 (una cooperativa de finançament)

5. Agricultura ecològica: sistema de conreu basat en la utilització òptima dels recursos naturals sense fer servir productes químics (pesticides i adobs artificials) ni llavors transgèniques.

El seu objectiu és respectar al màxim la dinàmica interna dels ecosistemes, mantenint la fertilitat dels sòls i produir aliments lliures de residus químics. Cal també apuntar la tendència dels darrers anys a utilitzar recursos renovables i locals (productes de proximitat o kilòmetre zero).

Enllaços d’interès:

Agricultura ecològica (Greenpeace España)

 Article La Vanguardia sobre agricultura ecològica.

Quant a Josep Maria Bofarull

Sóc professor de Geografia i Història a l'institut de secundària de la Selva del Camp. La meva carrera professional s’ha desenvolupat al llarg dels últims vint-i-cinc anys en diferents àmbits laborals, tots ells vinculats a l’educació i la formació. Una de les meves passions és la història, i de manera molt especial la contemporània. M’interessen particularment els moviments socials com a instruments de transformació dels segles XIX i XX, fins a la seva culminació en els moviments de protesta i globalització de principis del segle XXI.
Galeria | Aquesta entrada ha esta publicada en Tema 5 Paisatges naturals i culturals. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s