Els boscos al món

Extret: http://www.fao.org/ [29/09/2014]

Extret: http://www.fao.org/ [29/09/2014]

El bosc entès com a ecosistema, representa una important reserva de biodiversitat. Les seves característiques depenen de diversos factors com: la latitud, el clima, l’altitud i el sòl.

Al món podem trobar quatre tipus de boscos: boreals, temperats, subtropicals i tropicals.

  • Boreals: és el bioma terrestre més gran. Es desenvolupa en un clima d’estius curts i humits i hiverns llargs i secs. La seva vegetació és la taiga (coníferes), just sota de les regions de tundra. Es composen de coníferes (pins i avets) i creixen a les latituds septentrionals d’Amèrica del Nord i Euràsia.
  • Temperats: els trobem a tot el món a les latituds temperades. Arbres de tipus caducifolis (roures, faig, pins, oms …). Clima d’estius càlids, hiverns suaus i pluges moderades.
  • Tropicals: els trobem al voltant de la línia equatorial. Clima calorós tot l’any amb pluges importants (2.000 mm any). Són molt rics en biodiversitat. En podem trobar diferents varietats (monsònic, sec tropical, molt plujós)
  • Subtropical: es troben prop dels tròpics (zona intertropical) i tenen una estació marcadament seca i una altra humida.

La importància dels boscos radica en la regulació del clima (humitat, temperatura, pluviositat). Desprenen oxigen, fonamental  per a la respiració de persones i animals. Eliminen part del CO2.  Eviten l’erosió del sòl (les arrels retenen la terra fèrtil, absorbeixen l’aigua i les fulles i eviten l’impacte del pluja). A més els boscos són font de recursos naturals (fusta, fruits i substàncies que permeten fer medicaments).

Els principals perills a que estan sotmeses les grans àrees arbòries del planeta són:

  • Desforestació:  cap l’any 2025 la major part de les selves tropicals hauran desaparegut com a conseqüència de la tala de fusta indiscriminada, l’extensió de l’agricultura, la mineria i la ramaderia. Al segle XX van desaparèixer la meitat dels boscos de la Terra. Cada any la tala de boscos representa una àrea similar a la de Catalunya.

Font: http://www.fao.org/docrep/016/i3010s/i3010s.pdf [en línia] [Consulta_ 20/09/2014]

Font: http://www.fao.org/docrep/016/i3010s/i3010s.pdf [en línia] [Consulta_ 20/09/2014]

Font: http://www.fao.org/docrep/016/i3010s/i3010s.pdf [en línia] [Consulta_ 20/09/2014]

Font: http://www.fao.org/docrep/016/i3010s/i3010s.pdf [en línia] [Consulta_ 20/09/2014]

 

 Incendis forestals: bona part dels incendis forestals són intencionats, i s’originen per cremes agrícoles, per obtenció de pastures, rostolls, cigarretes … Bastants cops són els interessos econòmics (fusta, interès per urbanitzar).

Al següent quadre teniu un bon resum de les causes de la desforestació al món, segons la FAO

Font: http://www.fao.org/docrep/016/i3010s/i3010s.pdf [en línia] [Consulta_ 20/09/2014]

Font: http://www.fao.org/docrep/016/i3010s/i3010s.pdf [en línia] [Consulta_ 20/09/2014]

  (*) FIB. Fòrum intergovernamental sobre els boscos de les Nacions Unides.

Conseqüències de la desforestació:

  • L’impacte més important és la pèrdua de biodiversitat.
  • Incideix directament en el canvi climàtic (empobriment del sòl, sequeres prolongades, alteració del cicle hidrològic, incapacitat d’absorció dels gasos d’efecte hivernacle)

Nota curiosa:

“Según la Evaluación de los recursos forestales mundiales de la FAO (2010), los bosques primarios representan el 36% del área de bosque, pero han disminuido en más de 40 millones de hectáreas desde el año 2000. Aunque quizá sea mucho suponer, hoy día se acepta que algo más de un tercio de los bosques del mundo son bosques primarios (aquellos bosques naturales en los que no existen indicaciones excesivamente visibles de actividad humana y los procesos ecológicos no han sido perturbados de forma significativa), basado en un promedio mundial. Los bosques primarios, en particular los bosques tropicales húmedos, comprenden la mayor riqueza de especies y diversidad de los ecosistemas terrestres” (López-Colón y García Cano: “Jaque a la biodiversidad forestal”. Ecologista, nº 67 (invierno 2010/2011): 47-49.)

Enllaços recomanats:

La desforestació al món (National Geographic).

La desforestación en el mundo se dispara (BBC)

Jaque a la biodiversidad forestal (Ecologistas en Acción)

Quant a Josep Maria Bofarull

Sóc professor de Geografia i Història a l'institut de secundària de la Selva del Camp. La meva carrera professional s’ha desenvolupat al llarg dels últims vint-i-cinc anys en diferents àmbits laborals, tots ells vinculats a l’educació i la formació. Una de les meves passions és la història, i de manera molt especial la contemporània. M’interessen particularment els moviments socials com a instruments de transformació dels segles XIX i XX, fins a la seva culminació en els moviments de protesta i globalització de principis del segle XXI.
Galeria | Aquesta entrada ha esta publicada en Tema 5 Paisatges naturals i culturals. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s