Biodiversitat.

La biodiversitat és el conjunt d’éssers vius (espècies animals i vegetals) que hi ha sobre la Terra o sobre  una regió determinada, resultat d’un procés natural de milers d’anys. Garanteix el benestar i l’equilibri de la biosfera.

Vinculats a aquest concepte trobem l’empremta ecològica i/o la biocapacitat. Mesura (hectàrees per habitant) la superfície mínima que un individu precisa per produir el conjunt de recursos (matèria, energia) que necessita i per assimilar els residus que genera. Quan l’empremta ecològica d’una àrea supera la seva capacitat biològica vol dir que s’està trencant l’equilibri i escapa a la sostenibilitat del sistema.

Font: Informe Planeta Vivo 2014. WWW. [Consulta 22/07/2015]

Font: Informe Planeta Vivo 2014. WWW. [Consulta 22/07/2015]

Es calcula que amb la població actual, a cada habitant del planeta li correspondrien 1,8 ha, per a satisfer les seves necessitats durant un any. La realitat  és molt diferent, cadascun de nosaltres gasta 2,23 ha/any, és a dir, tots els habitants del planeta consumim més recursos i generem més residus dels que el planeta pot generar i admetre.

Ara bé, segons les últimes dades, cada habitant necessita de mitjana 5,7 ha de territori per satisfer les seves necessitats de consum i per absorbir els residus que genera. Per exemple Catalunya tenia el 2005 una petjada ecològica de 6,43 ha. Un altre exemple segons WWW en el seu informe de 2017 (el podeu consultar) si tot el món visqués com un nord-americà es necessitarien 5 planetes per regenerar-se.

Font: Informe Planeta Vivo. WWF. 2010

Font: Informe Planeta Vivo. WWF. 2010

En el mapa anterior teniu la petjada ecològica mundial segons l’organització WWF. Podeu observar com  la petjada ecològica més gran la fan els països desenvolupats del nord (EUA, Austràlia, Canadà, Finlàndia, Holanda), mentre que els països subdesenvolupats com Índia, Filipines i els estats centreafricans són els que tenen una petjada ecològica més baixa.

L’explicació d’aquest fenomen cal buscar-la en les economies fortament consumistes, intensives i en la utilització de recursos no renovables i basades en la crema de combustibles fòssils dels països del nord, en contrast amb la pobresa extrema dels països del sud.

Un exemple senzill de la nostra quotidianitat ens serveix per exemplificar aquest impacte. Observeu la següent imatge:

Emissions de carboni integrades en funció del tipus de mobilitat. Font: https://banprivatecarsinlondon.com/ [en línia] [Consulta: 30/08/2018]

Les dues variables del gràfic indiquen el cost en emissions de CO2 dels diferents mitjans de transport utilitzats, i l’espai ocupat en m² per cadascun d’ells. És interessant matissar que en el gràfic del Dr. Elliot Fishman el cotxe elèctric rep la mateixa consideració de petjada de carboni, que la bicicleta i anar a peu, caldria incloure aquí les emissions d’efecte hivernacle incorporades en la fabricació del vehicle. Tot i aquesta rectificació, el que és interessant de la  infografia és la constatació de l’impacte sobre el medi en funció del tipus de mobilitat que es decideixi utilitzar.

Es tal la magnitud de nuestro impacto en el planeta que el Antropoceno podría calificarse como el sexto evento de extinción masiva del mundo. En el pasado, esos acontecimientos tardaron entre cientos de miles y millones de años en producirse. Lo que hace tan asombroso al Antropoceno es que esos cambios están ocurriendo en periodos de tiempo, muy condensados. Además, el motor de esta transición es excepcional. Es la primera vez que una época geológica podría estar determinada por lo que una sola especie (Homo sapiens) le ha hecho conscientemente al planeta, en oposición a lo que el planeta ha impuesto a las especies que lo habitan“. (Font: Planeta Vivo. Informe 2016. WWW)

Evolució del dia de la sobrecapacitat de la Terra a les darreres dècades. https://www.wwf.es/ [en línia] [Consulta: 29/08/2018]

Enllaços recomanats:

“El Día de la Sobrecapacidad de la Tierra” se adelanta al 1 de agosto de 2018

Hoy la Tierra entra en “números rojos” (Article publicat el 2 d’agost de 2017 a la web de WWW Espanya)

La humanidad entra hoy en déficit ecológico (Article publicat el 8 d’agost de 2016 a la web de WWW Espanya)

El Planeta entra hoy en números rojos: ya hemos consumido nuestro capital natural para 2014. (Article publicat el 10 d’agost de 2014 a la web de WWW Espanya)

Què és l’antropocè: 5 coses que hauries de saber sobre la nova era geològica en què vius (elPeriódico. Dijous, 22/09/2016).

Biodiversidad: ¿qué es, dónde se encuentra y por qué es importante?.

Informe Planeta Vivo 2016. (WWW)

Huella mundial. ¿Cabemos en el planeta?.

Vídeo: La petjada ecològica de Catalunya.

http://www.tv3.cat/videos/583919/La-petjada-ecologica-de-Catalunya

Quant a Josep Maria Bofarull

Sóc professor de Geografia i Història a l'institut de secundària de la Selva del Camp. La meva carrera professional s’ha desenvolupat al llarg dels últims vint-i-cinc anys en diferents àmbits laborals, tots ells vinculats a l’educació i la formació. Una de les meves passions és la història, i de manera molt especial la contemporània. M’interessen particularment els moviments socials com a instruments de transformació dels segles XIX i XX, fins a la seva culminació en els moviments de protesta i globalització de principis del segle XXI.
Galeria | Aquesta entrada ha esta publicada en Tema 5 Paisatges naturals i culturals. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s