Estudi de les zones humides. El delta de l’Ebre.

Les zones humides les podem definir com ecosistemes diversos i molt rics biològicament però, al mateix temps fràgils i vulnerables.

La primera definició d’abast internacional va ser la prevista el 1971 pel Conveni de Ramsar. En el seu article 1 definia aquestes zones com: maresmes, pantans, torberes o llacunes, tant naturals com artificials, permanents o temporals, amb aigua estancada o que flueix, dolça, salabrosa o salada, incloses les zones d’aigües marines on la profunditat amb marea baixa no supera els sis metres» (Departament de Medi Ambient, 1994).

La seva importància vital per a la supervivència humana (aliments, aigua potable, materials de construcció, materials bioquímics per a medicaments, zones de nidificació d’aus migratòries, absorbidores de gasos d’efecte hivernacle, biodiversitat …) fa que el 1971 es creï un acord internacional per a la seva protecció. Actualment el 75% d’aquests espais han desaparegut i la seva degradació avança a un ritme de l’1,5% anual, destruint milers d’espècies tant vegetals com animals.

Espanya es va adherir al Conveni Ramsar el 1982, hi va encloure dues zones humides amb importància internacional: Doñana i les Tablas de Daimiel. Des d’aquest moment s’han anat incloent altres zones del territori.

Zones humides d'Espanya incloses en la llista Ramsar. Font: http://www.magrama.gob.es/ [Consulta: 22/06/2016]

Zones humides d’Espanya incloses en la llista Ramsar. Font: http://www.magrama.gob.es/ [Consulta: 22/06/2016]

Principals amenaces de les zones humides:

  • Usos del sòl (agricultura, urbanisme)
  • Sobreexplotació dels aqüífers.
  • Contaminació
  • Espècies invasores (caragol poma al Delta de l’Ebre)
  • Canvi climàtic

Estudi de cas: el Delta de l’Ebre.

Evolució del Delta de l'Ebre. Adaptat de Canicio i Ibañez (1999). Font: http://aquaproomnibus.blogspot.com.es/ [Consulta: 22/06/2016]

Evolució del Delta de l’Ebre. Adaptat de Canicio i Ibañez (1999).
Font: http://aquaproomnibus.blogspot.com.es/ [Consulta: 22/06/2016]

El Delta de l’Ebre és la zona humida més gran de Catalunya, amb una superfície de 320 km². Constitueix un dels hàbitats aquàtics més importants del Mediterrani occidental. L’equilibri entre la seva riquesa natural i l’explotació per part de l’home no ha estat mai fàcil, per això, l’any 1983, la Generalitat de Catalunya va aprovar la creació del Parc Natural del Delta de l’Ebre, que ocupa les comarques del Montsià (hemidelta dret) i del Baix Ebre (hemidelta esquerre).

En el delta conflueixen el medi marí i el continental, acollint una gran diversitat d’espècies de peixos (unes 50), més de 360 espècies d’aus. Està inclòs a la zona d’especial protecció per les aus (ZEPA) i a la llista de zones humides d’importància internacional (Ramsar) des del 1993.

La conca de l’Ebre té 225 embassaments, 132 d’ells amb capacitat superior a l’hectòmetre cúbic. Això significa una pressa cada 94 km en el seu recorregut (total emmagatzemament 7.700 hm³). La gestió de l’aigua en els diferents embassaments, sumat als canals de reg disminueix el cabal del riu i també l’arribada de sediments a la desembocadura. Les conseqüències poden comportar la regressió del delta i la salinització de les aigües amb repercussions en els conreus i en l’equilibri ecològic de la zona, afectant també al llit del riu i provocant problemes com l’excessiva retenció de cabals a les presses, mortalitat de peixos, desaparició d’espècies aquàtiques, introducció d’espècies exòtiques i pèrdua de qualitat de l’aigua.

Un dels principals problemes que pot patir el Delta de l’Ebre a curt termini és la possibilitat que es realitzi un transvasament del seu cabal. Aquesta proposta presentada per diferents governs a partir de 1992 es basa en la construcció de grans infraestructures, bàsicament embassaments i transvasaments. El concepte clau sobre el qual descansa aquest plantejament és el de dèficit hídricés a dir l’existència de conques excedentàries i de conques deficitàries. En aquest sentit, l’Ebre és una conca qualificada d’excedentària i en canvi les del Xúquer, Segura i les de la zona d’Almeria serien deficitàries.

Cal mantenir una mirada crítica en aquest tipus de propostes. Primer cal plantejar-se si podem considerar l’aigua com simplement un recurs, vist com una riquesa econòmica d’un país, i per tant transvasable sota criteris d’ús social.

Vegeu:

El pla hidrològic nacional.

El delta de l’Ebre s’alça per evitar un transvasament encobert

L’Ebre es revolta contra un possible transvasament a Barcelona

 

Quant a Josep Maria Bofarull

Sóc professor de Geografia i Història a l'institut de secundària de la Selva del Camp. La meva carrera professional s’ha desenvolupat al llarg dels últims vint-i-cinc anys en diferents àmbits laborals, tots ells vinculats a l’educació i la formació. Una de les meves passions és la història, i de manera molt especial la contemporània. M’interessen particularment els moviments socials com a instruments de transformació dels segles XIX i XX, fins a la seva culminació en els moviments de protesta i globalització de principis del segle XXI.
Galeria | Aquesta entrada ha esta publicada en Tema 4, Recursos i energia. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s