Taules d’intensitat sísmica percebuda.

Mapa intensitat sísmica Catalunya. Font: http://interior.gencat.cat/ [Consulta: 06/07/2016]

Mapa intensitat sísmica Catalunya. Font: http://interior.gencat.cat/ [Consulta: 06/07/2016]

Als mapes de coropletes que teniu a continuació s’observen les intensitats sísmiques a Catalunya i Espanya respectivament. Les unitats en què es presenten els mapes són intensitats sísmiques percebudes per la població, segons una enquesta macrosísmica feta des de principis de segle, per tal de poder descriure una gradació dels efectes i així poder assignar el corresponent grau d’intensitat.

Mapa de risc sísmic Espanya. Font: https://www.ign.es/ [Consulta: 06/07/2016]

Mapa de risc sísmic Espanya. Font: Ministeri de Foment.  https://www.ign.es/ [Consulta: 06/07/2016]

Existeixen dues escales per mesurar els terratrèmols, l’escala de Mercali que té dotze graus (I-XII), que es basa en l’observació subjectiva dels efectes d’un sisme en un punt determinat, si les intensitats es representen en un mapa, s’utilitzen línies anomenades isosísmiques o isosistes , que uneixen els punts amb un mateix valor d’intensitat sísmica.

L’altra escala utilitzada és la Ritcher, que mesura la magnitud, és a dir l’energia dissipada en el focus d’un terratrèmol i transformada en ones sísmiques (en tractar-se d’una escala logarítmica cada grau té 10 vegades més energia que l’anterior.

A continuació teniu la taula d’equivalència entre l’escala internacional de Ritcher per valorar els efectes d’un terratrèmol i la intensitat sísmica de percepció.

(MSK: intensitat màxima epicentral)

Les zones de la Península Ibèrica que presenten més risc sísmic son d’una banda el Sud de la Península a causa de la proximitat de la zona de l’estret de Gibraltar on entren en contacte dues plaques tectòniques, la placa africana i la placa eurasiàtica, i d’altra banda la zona  els Pirineus perquè en el plegament i l’aixecament del nucli axial es van produir sistemes de  falles i fractures que mantenen una alta activitat tectònica.
El risc sísmic a Catalunya és moderat, està localitzat a àrees dels Pirineus i del Sistema Mediterrani. Està limitat als moviments tectònics relacionats amb l’estructura geològica de les principals alineacions muntanyoses, allà on hi ha línies de falla importants. El registre històric també mostra que el risc és baix, ja que els darrers terratrèmols amb efectes negatius importants sobre els béns materials i la població es van donar al segle XV.

Quant a Josep Maria Bofarull

Sóc professor de Geografia i Història a l'institut de secundària de la Selva del Camp. La meva carrera professional s’ha desenvolupat al llarg dels últims vint-i-cinc anys en diferents àmbits laborals, tots ells vinculats a l’educació i la formació. Una de les meves passions és la història, i de manera molt especial la contemporània. M’interessen particularment els moviments socials com a instruments de transformació dels segles XIX i XX, fins a la seva culminació en els moviments de protesta i globalització de principis del segle XXI.
Galeria | Aquesta entrada ha esta publicada en Tema 5 Paisatges naturals i culturals. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s