Boirum o smog.

Boirum és la traducció del terme anglès smog, que descriu la contaminació de l’aire (la paraula smog és una barreja de fum i boira) derivada de les emissions que produeixen els vehicles de combustió interna i els gasos industrials que reaccionen en l’atmosfera amb la llum solar per a formar contaminants secundaris que també es combinen amb emissions primàries per a formar l’esmog fotoquímic, efecte final de l’aparició de O3 (ozó) a les capes baixes de l’atmosfera, resultat d’una reacció química del NO (monòxid de nitrogen) sota unes condicions determinades (potenciades pels motors de combustió). Aquests contaminants formen una boirina de partícules sòlides. Tanmateix el concepte també fa referència a la contaminació causada per la combustió de grans quantitats de carbó.

Acostuma a ser preocupant en dies d’alta insolació i de molta calor en zones urbanes molt poblades on el trànsit rodat és molt elevat. Els contaminants queden retinguts a les capes baixes de l’atmosfera com a conseqüència de la seva alta densitat.

Cal distingir entre l’esmog industrial produït per la combustió de carbó de l’esmog fotoquímic de les grans ciutats, provocat pels motors de combustió dels vehicles.

Els efectes es deixen notar sobre la vegetació, els conreus i representen un problema de salut pública en aquelles persones amb problemes respiratoris.

Quant a Josep Maria Bofarull

Sóc professor de Geografia i Història a l'institut de secundària de la Selva del Camp. La meva carrera professional s’ha desenvolupat al llarg dels últims vint-i-cinc anys en diferents àmbits laborals, tots ells vinculats a l’educació i la formació. Una de les meves passions és la història, i de manera molt especial la contemporània. M’interessen particularment els moviments socials com a instruments de transformació dels segles XIX i XX, fins a la seva culminació en els moviments de protesta i globalització de principis del segle XXI.
Galeria | Aquesta entrada ha esta publicada en Vocabulari Medi i Societat. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s