Noves formes de governança al segle XXI.

Us deixo un article i un vídeo que parlen de les noves formes d’organització política al segle XXI. El tema no el tocarem fins al bloc 6: “L’organització política i territorial”, però he cregut interessant introduir-lo en aquest moment, donada la gran quantitat de notícies i referències que s’estan generant arreu del món.

L’organització política i territorial està canviant. Fa temps que diferents pensadors, Jeremy Rifkin, Benjamin Barber i especialment Zygmunt Bauman, entre altres,  estan plantejant nous models de governança que siguin capaços de superar la crisi del model creat al segle XVIII i desenvolupat al llarg dels segles XIX i XX. Les revolucions burgeses del XIX van permetre la consolidació d’un model de gestió dels afers públics basat en el concepte d’Estat com a màxima representació de les aspiracions populars (nacionals).

El segle XXI inaugura nous reptes on està molt present el convenciment de la necessitat de superar la vella estructura liberal-burgesa de l’estat-nació, nascuda a partir de la Revolució Francesa.

Es busquen noves formes de gestió de la cosa pública, on el concepte de governança juga un paper primordial, com a nova fórmula que permeti fonamentar la interrelació entre els organismes que ostenten la direcció política d’un territori i la societat civil. L’objectiu ha de ser que els elements socials, tots, puguin exercir el poder, l’autoritat i la influència necessària per a prendre aquelles decisions que afecten la vida pública.

Aquí som, podem trobar molts exemples, a casa nostra i al món, de què alguna cosa està canviant.

Article Zygmunt Bauman. Es posible que ya estemos en medio de una revolución

Vídeo Benjamin Barber. “Why the majors should rule the word”. Veure vídeo.

Quant a Josep Maria Bofarull

Sóc professor de Geografia i Història a l'institut de secundària de la Selva del Camp. La meva carrera professional s’ha desenvolupat al llarg dels últims vint-i-cinc anys en diferents àmbits laborals, tots ells vinculats a l’educació i la formació. Una de les meves passions és la història, i de manera molt especial la contemporània. M’interessen particularment els moviments socials com a instruments de transformació dels segles XIX i XX, fins a la seva culminació en els moviments de protesta i globalització de principis del segle XXI.
Galeria | Aquesta entrada ha esta publicada en 3r Trimestre, Geopolítica, Tema. Geopolítica i organismes internacionals.. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s