La població i les activitats primàries en el món globalitzat.

Les activitats primàries, i especialment les agràries ocupen el 45% de la població activa al món. Aquesta dada augmenta o disminueix en funció de la zona o país analitzat:

Països en vies de desenvolupament: el 75% de la  població es dedica a activitats agrícoles, ramaderes o pesqueres. Alguns països com Nepal i Nigèria tenen més del 70% de la seva població dedicada al sector primari.

Països desenvolupats: a la Unió Europea el 8% de la seva població activa es dedica al sector primari, als Estats Units és el 3% (principal productor mundial de blat de moro).

Segons el Banc Mundial el 2015 l’agricultura representava el 3,79% del PIB mundial. Als països desenvolupats aquest percentatge es mou al voltant del 2% del PIB, a Espanya representa el 2,8%. Als països poc avançats els valors es disparen, per exemple per Sierra Leona representa el 59,4%.

Agricultura. Valor agregat (% del PIB ). Font: Banc Mundial. [Consulta: 04/01/2018]

Mapa Agricultura. Valor agregat (% del PIB ). Font: Banc Mundial. [Consulta: 04/01/2018]

Font: http://agrega.juntadeandalucia.es/[en línia] [Consulta: 26/02/2015]

Font: http://agrega.juntadeandalucia.es/%5Ben línia] [Consulta: 26/02/2015]

Les dades de fluxos comercials procedents del sector primari són també clarificadores de la desigualtat al món. En general els països desenvolupats tenen excedents de producció, donat que bona part d’aquesta es destina a l’exportació. En contra els països menys desenvolupats importen productes agraris, especialment cereals.

En la base d’aquest comerç rau una contradicció important. Els principals estats importadors de cereals són països essencialment agrícoles, però la seva producció se centra en un o pocs productes (cacau, cafè, te, bananes, cotó …) en regim de plantació (monocultiu) destinats a l’exportació al món desenvolupat.

El resultat final d’aquesta situació és l’increment de la dependència alimentària dels països menys desenvolupats (dèficit comercial) i representa una important càrrega negativa pel seu desenvolupament, donat que bona part dels ingressos que obtenen per les seves exportacions es veuen obligats a gastar-los en pagar la compra (importacions) d’aliments.

Font: "El estado del mercado de los productos básicos agrícolas. 2004.http://www.fao.org/ [en línia] [Consulta 04/03/2015]

Font: “El estado del mercado de los productos básicos agrícolas. 2004.http://www.fao.org/ [en línia] [Consulta 04/03/2015]

Un altre element de desigualtat al món són la compra de terres per part dels països rics als països pobres per tal de produir diferents articles de consum (veure article de l’Ara). En el següent gràfic podeu observar aquest tipus d’operacions especulatives.

Font: http://www.ara.cat [en línia] [Consulta: 05/03/2015]

Font: http://www.ara.cat [en línia] [Consulta: 05/03/2015]

Altres problemàtiques associades a la producció del sector primari:

Agrocombustibles: una falsa solució al canvi climàtic. Contribueix a fer que els camperols deixin de conrear aliments, a la implantació de monocultius, a l’augment de l’ús d’agroquímics, a la desforestació i a la destrucció de la biodiversitat. Per tant, reforça l’escalfament global en comptes de reduir-lo.

Transgènics: els aliments modificats genèticament (OMG), és a dir ésser vius nous als quals s’ha modificat el seu ADN per tal d’obtenir-ne resistència a les plagues, sequeres, etc… La soja i el moresc són els aliments més modificats genèticament.

Fam al món: 842 milions de persones al món pateixen malnutrició, d’aquests 827 viuen en països en vies de desenvolupament.

Font: http://documents.wfp.org/ [en línia] [Consulta: 05/03/2015]

Font: http://documents.wfp.org/ [en línia] [Consulta: 05/03/2015]

Veure: ¿Cuanto nos falta para alcanzar el ≠HambreCero? (FAO 2017).

El control alimentari mundial: deu empreses al món controlen el mercat alimentari mundial.

Font: http://www.oxfam.org/[en línia] [Consulta: 05/03/2015]

Font: http://www.oxfam.org/[en línia] [Consulta: 05/03/2015]

Enllaços recomanats:

Els països rics es queden la terra dels pobres (ara.cat)

El papel de las 10 grandes empresas de alimentación y bebidas en el sistema alimentario (Oxfam)

Campanya Oxfam Rere la marca

Agricultura i trangènics (Greenpeace)

Llista verda i roja dels aliments transgènics. (Greenpeace)

Quant a Josep Maria Bofarull

Sóc professor de Geografia i Història a l'institut de secundària de la Selva del Camp. La meva carrera professional s’ha desenvolupat al llarg dels últims vint-i-cinc anys en diferents àmbits laborals, tots ells vinculats a l’educació i la formació. Una de les meves passions és la història, i de manera molt especial la contemporània. M’interessen particularment els moviments socials com a instruments de transformació dels segles XIX i XX, fins a la seva culminació en els moviments de protesta i globalització de principis del segle XXI.
Galeria | Aquesta entrada ha esta publicada en Tema 8. Canvis i permanències en el sector primari. L'espai rural. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s