Ciutat i urbanització.

Les ciutats són llocs on es concentren la població, les activitats i els serveis. Per tant, acompleixen unes funcions bàsiques.

Al llarg de la història els espais urbans han tendit a concentrar-se cada vegada més en uns punts i eixos del territori intensament urbanitzats.

Fins al segle XVIII, la major part de la població vivia al camp dedicada a activitats com l’agricultura i la ramaderia. A partir dels segles XVIII i XIX aquesta situació va canviar com a conseqüència de les transformacions introduïdes per la Revolució Industrial. El creixement de les ciutats es farà imparable, provocant un canvi radical dels models de ciutat preexistents.

El capitalisme, amb els seus nous mètodes de producció (fàbriques i activitats industrials) provocarà la concentració de la mà d’obra, la comercialització i el consum dels productes industrials en les ciutats, que esdevindran autèntics centres de comunicació i distribució de mercaderies, matèries primeres i energia.

Aquest procés ens permet entendre la intensa relació que existeix, ja des de l’inici de la ciutat industrial, entre creixement urbà i desenvolupament industrial, miner i posteriorment del sector de serveis. Un creixement vinculat a l’èxode camp-ciutat que transformà el paisatge urbà de l’Europa del s. XIX i condicionà el creixement de les ciutats a l’Amèrica del Nord.

Una matisació, aquesta interpretació no la podem fer del procés urbanístic produït de manera quasi compulsiva a Àsia i Àfrica, ja que en aquests dos continents l’augment de la població urbana ha forçat la industrialització (el repartiment desigual de la terra i un creixement demogràfic exponencial han provocat forts corrents migratòries cap a les ciutats a la cerca de millors condicions de vida).

Fins a inicis del segle XXI el poblament rural era més nombrós que el poblament urbà, però ja al 2008 la  població urbana va superar a la població rural i es preveu que el 2030 prop del 60% dels habitants del planeta viuran en ciutats, moltes d’elles de més d’1 milió d’habitants.

Font: http://www.desenvolupamentsostenible.org/index.php?option=com_content&view=article&id=17&Itemid=29&lang=es [en línia] [Consulta 15/01/2015]

Font: http://www.desenvolupamentsostenible.org [en línia] [Consulta 15/01/2015]

Font: http://www.bancomundial.org/temas/cities/datos.htm [en línia] [Consulta: 15/01/2015]

Font: http://www.bancomundial.org/temas/cities/datos.htm [en línia] [Consulta: 15/01/2015]

En qualsevol cas, cal establir ritmes diferencials de creixement del fenomen urbà:

 • Europa (1995-2000): gairebé no hi ha creixement de població urbana (malgrat un creixement demogràfic del 0,5% per any).
 • Àfrica (1995-2000): la població urbana va créixer un 4,3% (el creixement demogràfic va ser del 2,4% per any).

Les dades anteriors indiquen com s’està produint un desplaçament important de població rural cap a les ciutats en el continent africà, el mateix podem dir d’Àsia.

Aquí teniu les onze  majors aglomeracions urbanes del món (01/01/2017):

 1. Guangzhou (Canton- Xina):  48,600,000
 2. Tokio (Japón): 39,800,000
 3.  Shanghai (China): 31,100,000
 4. Jakarta (Indonesia): 28,900,000
 5. Delhi (India): 27,200,000
 6. Karāchi (Pakistan): 25,100,000
 7. Seúl (Corea del Sur): 24.800.0
 8. Manila (Philippines): 24,100,000
 9. Bombai (India): 23,600,000
 10. Ciudad de México (México): 22,300,000
 11. Nueva York (U.S.A.): 22.200.000

(Font: llistat elaborat per http://www.citypopulation.de/)

Quant a Josep Maria Bofarull

Sóc professor de Geografia i Història a l'institut de secundària de la Selva del Camp. La meva carrera professional s’ha desenvolupat al llarg dels últims vint-i-cinc anys en diferents àmbits laborals, tots ells vinculats a l’educació i la formació. Una de les meves passions és la història, i de manera molt especial la contemporània. M’interessen particularment els moviments socials com a instruments de transformació dels segles XIX i XX, fins a la seva culminació en els moviments de protesta i globalització de principis del segle XXI.
Galeria | Aquesta entrada ha esta publicada en Tema 12. La ciutat. Estructura i morfologia. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Ciutat i urbanització.

 1. gilbert ha dit:

  Felicitats per la web, estic preparant les PAU per majors de 25 i l’utilitzo força sovint, està tot molt ben explicat i esquemitzat.
  Gràcies per compartir-ho.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s