Ciutat global

Aquella que exerceix la seva influència més enllà de la mateixa regió o del mateix país fins assolir la pràctica totalitat del planeta, arribant a controlar una gran quantitat de recursos, poder polític i poder econòmic i participant d’una manera dinàmica en el món global (veïnatge universal).

Invisible, intangible o digitalitzada, és la xarxa urbana planetària que es connecta per les autovies telemàtiques, via satèl·lit, sense desplaçar-se del lloc i operant a milers de quilòmetres de distància, comprant, consultant biblioteques o dissenyant i reparant aparells…

Concepte que defineix a les ciutats que tenen un seguit de característiques vinculades al fenomen de la globalització i a un constant creixement urbà. Parlem de ciutats amb una marcada influència global (mundial), a nivell socioeconòmic, cultural, polític. Va ser definit per primer cop per Saskia Sassen, per referir-se a Londres, Nova York i Tòquio en el seu llibre La Ciutat Global (1991).

“Lugar estratégico en la economía mundial debido a la concentración de funciones de mando y empresas productoras y de servicios de alto nivel, orientadas hacia los mercados mundiales; en términos más generales, una ciudad con una economía con elevado grado de internacionalización y una estructura social amplia. Una ciudad global es tanto un centro de producción e innovación como un lugar de florecimiento de mercados”. (Font: Organizació Internacional per les Migracions (OIM))

Quant a Josep Maria Bofarull

Sóc professor de Geografia i Història a l'institut de secundària de la Selva del Camp. La meva carrera professional s’ha desenvolupat al llarg dels últims vint-i-cinc anys en diferents àmbits laborals, tots ells vinculats a l’educació i la formació. Una de les meves passions és la història, i de manera molt especial la contemporània. M’interessen particularment els moviments socials com a instruments de transformació dels segles XIX i XX, fins a la seva culminació en els moviments de protesta i globalització de principis del segle XXI.
Galeria | Aquesta entrada ha esta publicada en Vocabulari la ciutat i els sistemes urbans. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s