Illa de calor

És el nom que utilitzem per descriure la calor de l’atmosfera i de la superfície de les ciutats (o àrees urbanes) comparades amb els seus entorns no urbanitzats. Representa un clar exemple de modificació climàtica no intencional resultat de la urbanització.

Es tracta d’un fenomen microclimàtic que implica un augment de la temperatura en el centre de la ciutat en relació amb la seva perifèria.

Hi ha diversos exemples de microclimes generats per l’activitat humana, tant de manera voluntària com involuntària. Entre els primers tenim al microclima de l’interior dels habitatges, per tal d’assolir el confort tèrmic, o a l’interior dels hivernacles, per tal de protegir els cultius i accelerar el seu creixement. Els microclimes generats de manera no intencionada estan relacionats amb els canvis en els usos i les cobertes del sòl. La desforestació, la posada en funcionament de superfícies agrícoles, la urbanització del territori, etc. Tots ells comporten canvis en els elements climàtics que donen lloc a microclimes.

 

Quant a Josep Maria Bofarull

Sóc professor de Geografia i Història a l'institut de secundària de la Selva del Camp. La meva carrera professional s’ha desenvolupat al llarg dels últims vint-i-cinc anys en diferents àmbits laborals, tots ells vinculats a l’educació i la formació. Una de les meves passions és la història, i de manera molt especial la contemporània. M’interessen particularment els moviments socials com a instruments de transformació dels segles XIX i XX, fins a la seva culminació en els moviments de protesta i globalització de principis del segle XXI.
Galeria | Aquesta entrada ha esta publicada en Vocabulari la ciutat i els sistemes urbans. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s