Borsa de valors.

Mercat organitzat on es realitza la compra venda d‘accions. En situacions de crisi econòmica i financera es genera desconfiança en els mercats i les accions baixen de preu.

Actualment els diners s’inverteixen en els països que ofereixen més possibilitats d’obtenir beneficis. En principi la inversió de capitals comprant accions de borsa fa possible el desenvolupament d’activitats industrials i de serveis, i la creació de feina i riquesa. Però, el mercat de valors és també un mercat fortament especulatiu, de manera que moltes vegades els inversors actuen valorant l’empresa i les seves accions molt per sobre del seu valor real, situació que pot provocar fortes crisis del sistema.

Hi ha altres formes d’especulació com la venda en curt o l’especulació alimentària.

https://historiata.wordpress.com/2013/02/23/dossier-els-perques-de-la-fam-lespeculacio-alimentaria-geografia-humana/

Font: https://historiata.wordpress.com[en línia] [Consulta 16/02/2015]

Font: Geografia. Batxillerat. Ed. Vicens Vives.

Font: Geografia. Batxillerat. Ed. Vicens Vives.

Enllaç recomanat:

L’especulació alimentària (El Periódico 10/10/2011)

 

 

 

 

 

Quant a Josep Maria Bofarull

He estat educador, docent i formador al llarg de 33 anys, especialment de Geografia i Història i en general de les ciències socials a diferents nivells educatius. El temps passa, tempus fugit deia Virgili, i el setembre de 2020 em vaig jubilar. La qual cosa ha provocat que la meva dedicació professional ha canviat d’intensitat i d’àmbit. Les ciències socials, i especialment la geografia i la història, han format part de la meva vida professional i privada. Sempre m'han interessat els moviments socials com a instruments de transformació dels segles XIX i XX i els moviments de protesta i antiglobalització de principis del segle XXI, que porten qüestionant durant anys el procés econòmic i tècnic-científic del capitalisme, que ha dominat l’escenari global des de la revolució industrial del s. XVIII, generant unes particulars circumstàncies en la distribució dels diners, el poder i els recursos a escala mundial, i que és responsable directe dels processos de repartiment desigual de la riquesa i de les crisis climàtiques, econòmiques, migratòries, socials i darrerament sanitàries del món globalitzat en les darreres dècades. El bloc que esteu consultant és el resultat de sis anys de treball amb els meus alumnes de geografia de 2n de batxillerat. Hi trobareu multitud d’entrades sobre el temari de PAU, però també un seguit de continguts que pretenen aportar un petit gra d’arena a la comprensió del món actual amb esperit crític. En un moment històric en què sembla que les grans idees han perdut credibilitat, i com diu Zygmunt Bauman a Temps líquids amb un estat que ja ha perdut la seva autoritat, i intenta legitimar-se a partir d’una fórmula política alternativa que bescanvia llibertat per seguretat, és necessari mantenir una mirada oberta a tot el que passa. Penso que les ciències socials ens poden donar aquesta mirada.
Aquesta entrada ha esta publicada en Vocabulari Catalunya i Espanya en un món globalitzat. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari