PIB / PNB

1. Producte Interior Brut (PIB): producció total de serveis i béns d’un país durant un període de temps determinat, normalment un any.

PIB = C + I + (X – M)

PIB = consum + inversió + (exportacionsimportacions)

2. El Producte Nacional representa el valor dels béns produïts per treballadors i empreses espanyoles, ubicades a Espanya o a l’estranger. No es tenen en compte el valor dels béns produïts per empreses estrangeres ubicades a Espanya.

3. Producte Nacional Brut (PNB): valor total dels béns i serveis finals produïts en un any pels ciutadans d’un país (és a dir, els nacionals). La Renda Nacional Bruta, per tant, inclou la renda neta que rep un país per les inversions a l’estranger (en salaris dels seus ciutadans que viuen a l’estranger, o els guanys d’una companyia nacional operant a un altre país) i exclou la renda que reben les companyies i ciutadans estrangers que treballen dins del seu territori.

El Producte Nacional Brut és la suma del PIB més les rendes dels treballadors i empreses espanyoles a l’estranger menys les rendes dels estrangers residents a Espanya.

PNB = PIB + RRN – RRE

RRN (rendes nacionals a l’estranger)
RRE (rendes estrangers residents a Espanya)

Quant a Josep Maria Bofarull

Sóc professor de Geografia i Història a l'institut de secundària de la Selva del Camp. La meva carrera professional s’ha desenvolupat al llarg dels últims vint-i-cinc anys en diferents àmbits laborals, tots ells vinculats a l’educació i la formació. Una de les meves passions és la història, i de manera molt especial la contemporània. M’interessen particularment els moviments socials com a instruments de transformació dels segles XIX i XX, fins a la seva culminació en els moviments de protesta i globalització de principis del segle XXI.
Galeria | Aquesta entrada ha esta publicada en Vocabulari Catalunya i Espanya en un món globalitzat. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s