Creixement de la demanda de serveis. Indicadors d’estudi.

Cal considerar dues fases o moments en el creixement del sector serveis:

1. Després de la Segona Guerra Mundial (1939-45). Als països avançats, l’Estat va anar creant tot un teixit de serveis socials bàsics (Estat del Benestar) amb finançament públic, adreçats al conjunt de la població. Políticament aquesta opció va estar liderada per la socialdemocràcia (especialment a la RFA i als països nòrdics d’Europa).

Font: http://www.neoliberate.com.es/ [en línia] [Consulta: 18/03/2015]

Font: http://www.neoliberate.com.es/ [en línia] [Consulta: 18/03/2015]

2. A partir de 1973. La crisi del petroli va provocar un retrocés en l’ocupació industrial, i un cop superada va augmentar la demanda de serveis per part de les famílies, les empreses i l’administració pública.

Causes de l’augment de demanda de serveis de les famílies:

 • Augment de la renda disponible.
 • Incorporació de les dones al mercat de treball.
 • Increment i canvi d’ús del temps lliure i vacances (pagades).
 • Augment de l’esperança de vida (augment de la demanda d’atenció a la gent gran)

Causes de l’augment de la demanda de serveis de les empreses:

 • Augment dels serveis externs a les empreses (assessorament exterior per millorar rendiments -gestió, assessories, consultories, promoció comercial).
 • Auditories.
 • Formació continuada dels treballadors.
 • Serveis informàtics.
 • Recursos humans.
 • Controls de qualitat.

Tots aquests procediments es consideren activitats estratègiques, ja que intervenen en els processos d’innovació, en el creixement de la producció i en la millora de la competitivitat de l’empresa.

Per tal d’analitzar la importància del sector serveis acostumem a utilitzar dos indicadors:

 • Percentatge d’aportació al PIB del sector: aquest indicador permet conèixer la riquesa que els serveis aporten al conjunt de l’economia del país. A la UE cada cop es fa més evident l’augment del pes d’aquest sector, tot i que a països com Alemanya, Regne Unit o Espanya encara és molt rellevant la importància de la indústria.

Estructura de la producció de l’economia espanyola. Percentatge sobre el PIB. Font: http://economy.blogs.ie.edu. [en línia] [Data de consulta: 09/03/2017]

 • Percentatge de treballadors ocupats al sector serveis: en general entenem que una societat està desenvolupada si la seva base econòmica és industrial i té més del 60% de la seva població activa ocupada en el sector serveis. Per exemple a Espanya representa més del 76,2% (2015).

Estructura de la població activa espanyola per sectors. Dades en tant per cent.  Font: http://economy.blogs.ie.edu. [en línia] [Data de consulta: 09/03/2017]

Resumint, a les societats del món desenvolupat la major part de la població treballa al sector serveis amb un elevat percentatge a les administracions públiques i als serveis socials.  Aquests serveis, considerats com un dret adquirit per la població, els genera directament l’Estat o mitjançant empreses privades i estan encaminats a proporcionar a la població un cert grau de benestar.

Enllaç recomanat: 

De la socialdemocràcia al neoliberalisme.

Quant a Josep Maria Bofarull

Sóc professor de Geografia i Història a l'institut de secundària de la Selva del Camp. La meva carrera professional s’ha desenvolupat al llarg dels últims vint-i-cinc anys en diferents àmbits laborals, tots ells vinculats a l’educació i la formació. Una de les meves passions és la història, i de manera molt especial la contemporània. M’interessen particularment els moviments socials com a instruments de transformació dels segles XIX i XX, fins a la seva culminació en els moviments de protesta i globalització de principis del segle XXI.
Galeria | Aquesta entrada ha esta publicada en Temes 10. Sector terciari. Terciarització de l'economia. El turisme, el comerç, les comunicacions i els transports.. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s