Reflexions al voltant del dia mundial de l’aigua. Diumenge 22 de març 2015

El diumenge (22/03/2015) va ser el dia mundial de l’aigua. El Periódico va publicar un seguit d’articles que fan referència a la problemàtica del líquid element en un món global. Us deixo els articles i un seguit de reflexions al voltant d’aquest tema.

En el primer bloc vam veure que l’aigua és un recurs escàs i indispensable. Actualment, uns 800 milions de persones viuen sense aigua potable i uns 2.500 no disposen de sistemes de sanejament adequats. Al voltant del 80% de la població mundial viu en zones amb un potencial elevat d’estrès hídric.

Font: http://www.teinteresa.es/ [en línia] [Consulta 22/03/2015]

Font: http://www.teinteresa.es/ [en línia] [Consulta 22/03/2015]

Dos temes de reflexió:

1. La importància geoestratègica de l’aigua és indiscutible. A tall d’exemple es pot analitzar la zona del Pròxim Orient i del Nord d’Àfrica. L’any 2004 1,8 milions de persones es van desplaçar del nord-est de Síria, com a conseqüència d’una forta sequera. Aquesta població es va desplaçar cap a ciutats com Damasc i Homs, precipitant desequilibris ètnics i religiosos, que si bé no podem considerar com a espurna dels conflictes actuals sí que van contribuir a l’esclat del conflicte.

Els principals rius que irriguen la regió Tigris i Eufrates, neixen a Turquia i reguen Síria i Iraq, el Nil és vital per Egipte, el Jordà, vital per Jordània, neix a Síria, Líban i Israel. Tots ells juguen un paper fonamental per l’estabilitat de la regió i són font de conflictes entre els diferents països implicats.

2. L’augment de l’evaporació de l’aigua com a conseqüència del Canvi Climàtic. Si fa més calor, disminueix el cabal dels rius i la recàrrega dels aqüífers (veure article Perill d’evaporació). De mantenir-se aquesta situació, un possible escenari (2040) podria provocar una reducció del 20% de l’aigua disponible  al Mediterrani, el que significa la necessitat immediata de prendre mesures d’estalvi i ús eficient de l’aigua.

Veure articles:

Un futur amb menys aigua. (elPeriódico 22/03/2015)

Perill d’evaporació. (elPeriódico 22/03/2015)

Font de vida i de tensió. (elPeriódico 22/03/2015)

Los 8 conflictos que podría causar el agua (http://www.teinteresa.es/. 31/01/2014)

Quant a Josep Maria Bofarull

Sóc professor de Geografia i Història a l'institut de secundària de la Selva del Camp. La meva carrera professional s’ha desenvolupat al llarg dels últims trenta-dos anys en diferents àmbits laborals, tots ells vinculats a l’educació i la formació. Una de les meves passions és la història, i de manera molt especial la contemporània. M’interessen particularment els moviments socials com a instruments de transformació dels segles XIX i XX, fins a la seva culminació en els moviments de protesta i globalització de principis del segle XXI.
Galeria | Aquesta entrada ha esta publicada en Aigua, Tema 4, Recursos i energia. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s