Unificació social i política exterior a la UE

L’any 1992, quan es crea la UE gràcies al Tractat de Maastrich, es creen les bases de la ciutadania europea, fet que permet que els habitants de la UE puguin circular i residir a qualsevol lloc del seu territori sense restriccions.

Països membres de l’Espai Schengen. Font: Geografia Batxillerat. Vicens Vives. 2016.

Però no serà fins a l’any 1995 amb l’acord Schengen (veure llistat de països), que es va posar fi als controls fronteres interns dels estats que el van signar.

Actualment és possible creuar sense limitacions les fronteres internes de 28 països europeus (tots els de la UE, excepte Irlanda, el Regne Unit, Croàcia i, parcialment Xipre, més Islàndia, Noruega, Suïssa i Liechtenstein, que participen solament en part de l’acord i mantenen els controls de les seves fronteres).

Malgrat tot, s’han potenciat les fronteres externes de l’espai Schengen a fi d’obstaculitzar l’entrada d’immigrants il·legals.

Paral·lelament la UE vol crear una política exterior i de seguretat comuna (PESC) liderada per un representant de la UE en els fòrums internacionals, en els quals pugui expressar d’una manera unificada la defensa de les opinions i dels interessos europeus.

Quant a Josep Maria Bofarull

Sóc professor de Geografia i Història a l'institut de secundària de la Selva del Camp. La meva carrera professional s’ha desenvolupat al llarg dels últims vint-i-cinc anys en diferents àmbits laborals, tots ells vinculats a l’educació i la formació. Una de les meves passions és la història, i de manera molt especial la contemporània. M’interessen particularment els moviments socials com a instruments de transformació dels segles XIX i XX, fins a la seva culminació en els moviments de protesta i globalització de principis del segle XXI.
Galeria | Aquesta entrada ha esta publicada en Tema. Geopolítica i organismes internacionals.. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s