Institucions de la UE

La UE és un bon exemple d’organització supranacional amb un complex sistema institucional, amb el seu propi parlament i el seu propi sistema judicial. Amb el temps ha creat un espai polític, financer, econòmic i social comú en el qual es garanteix la lliure circulació de mercaderies, serveis, persones i informació, gràcies a l’aplicació d’una legislació i uns mecanismes financers propis i una política coordinada entre tots els estats membres.

Institucions de la UE  a partir del Tractat de Lisboa (2007)

Font: Geografia. Batxillerat. Ed. Vicens Vives

Font: Geografia. Batxillerat. Ed. Vicens Vives. 2014

 

Font: modificació pròpia a partir de “Le Figaro”, El País.

* Actualment la presidència del Consell de la Unió Europea recau en Romania (1 de gener a 30 de juny del 2019). Aquesta presidència s’assumeix per torns de sis mesos, en el que s’anomena tríades, és a dir, grups de tres estats membres (Tractat de Lisboa). El trio actual està integrat per Romania, Finlàndia i Croàcia.

President del Parlament Europeu. Antonio Tajini. Font: http://europa.eu/ [en línia] [Consulta: 04/04/2017]

* El Parlament Europeu el presideix actualment Antonio Tajani (gener del 2017 – juliol del 2019). Votat el 17 de gener del 2017 va substituir a l’alemany Martin Schulz.

 • Parlament Europeu: format per 751 eurodiputats (composició de  l’actual Parlament. Eleccions 2014) i presidit actualment per Antonio Tajani. Representa als ciutadans i les ciutadanes europees. L’elecció es fa per sufragi universal i s’organitza per partits polítics. Té el poder legislatiu, és a dir pot fer i reformar lleis, aprovar pressupostos. Organitza comissions per treballar i debatre temes concrets. Controla el Consell de la UE i a la Comissió Europea.

Veure: Eleccions europees 2014.

 • Consell Europeu [no confondre amb el Consell de la UE, ni amb el Consell d’Europa – aquest últim no és un organisme de la UE]: representa els estats membres. Constituït pels 28 caps d’Estat o de govern dels països membres i pel president de la Comissió Europea. Els ministres d’afers exteriors i un membre de la Comissió els hi donen assistència. S’encarrega de definir les orientacions polítiques i les prioritats generals de la UE. No té competències legislatives.
 • Consell de la Unió Europea: abans s’anomenava Consell de Ministres. Representa als governs dels estats membres. Format per un ministre de cada estat membre que varia segons el tema tractat. La presidència canvia cada sis mesos.
  • Aprova la legislació de la UE conjuntament amb el Parlament (codecisió) a proposta de la Comissió Europea.
  • Coordina les diverses polítiques econòmiques dels països de la UE.
  • Signa acords entre la UE i altres països.
  • Aprova el pressupost anual (juntament amb el Parlament).
  • Desenvolupa la política exterior i de defensa.
  • Coordina la cooperació entre els tribunals i les policies dels països membres.
 • Comissió europea: formada per 28 comissaris, un per cada país membre i presidida actualment per Jean Claude Junker. Poder executiu. Representa i defensa els interessos del conjunt de la UE i supervisa i aplica les polítiques comunitàries:
  • Proposa noves legislacions al Parlament i al Consell
  • Gestiona el pressupost de  la UE i assigna fons per desenvolupar polítiques concretes.
  • Fa complir la legislació de la UE, juntament amb el Tribunal de Justícia.
  • Representa a la UE en l’escena internacional, negociant acords amb altres països.
 • Tribunal de Justícia: format per  un jutge de cada país membre, renovat cada cinc anys. Garanteix el compliment de la legislació comunitària. Atén als ciutadans i les institucions que hi recorren.
 • Tribunal de Comptes: format per un membre de cada país de la UE (renovació cada sis anys). Controla el correcte finançament de les activitats, l’execució correcta del pressupost i fa auditories.
 • Comitè Econòmic i Social: és un òrgan consultiu. Representa a la societat civil (sindicats, empresaris i consumidors). Format per 353 membres que representen als grups d’interès econòmic i  social de tota Europa.
 • Comitè de les Regions: és un òrgan consultiu. Representa a les autoritats regionals i locals. Format per 353 membres que representen als països de la unió.
 • Banc Europeu d’inversions: és un òrgan financer. Fa préstecs a llarg termini per a projectes d’inversió de capital (no dóna subvencions).
 • Fons europeu d’inversions: és un òrgan financer. Ajuda a les petites empreses.
 • Banc Central Europeu: és un òrgan financer. Responsable de la política monetària europea. Té la seu a Frankfurt (Alemanya), gestiona l’euro, la moneda única de la UE, i preserva l’estabilitat dels preus de l’eurozona. És també responsable de fixar les grans línies econòmiques i executar la política econòmica i monetària de la UE.
 • Defensora del poble: actua com a intermediari entre el ciutadà i les institucions comunitàries. Pot rebre denúncies de ciutadans de qualsevol  país membre o de residents (amb domicili legal).

Vídeo: Institucions europees.

http://europarltv.europa.eu/admin/plugins/MFEmbeded.aspx?id=35cf564d-58c8-4b49-9531-a33000e22be2&language=es&autosize=true

Quant a Josep Maria Bofarull

Sóc professor de Geografia i Història a l'institut de secundària de la Selva del Camp. La meva carrera professional s’ha desenvolupat al llarg dels últims vint-i-cinc anys en diferents àmbits laborals, tots ells vinculats a l’educació i la formació. Una de les meves passions és la història, i de manera molt especial la contemporània. M’interessen particularment els moviments socials com a instruments de transformació dels segles XIX i XX, fins a la seva culminació en els moviments de protesta i globalització de principis del segle XXI.
Galeria | Aquesta entrada ha esta publicada en Tema. Geopolítica i organismes internacionals.. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s