ONU

Font: Geografia. Batxillerat. Ed. Vicens Vives

Font: Geografia. Batxillerat. Ed. Vicens Vives

L’ONU està formada per tots els països que accepten els principis establerts en la Carta de les Nacions Unides (1941) i que es manifesten disposats a col·laborar en la seva organització i en el seu finançament. Els nous països candidats són acceptats per l’Assemblea General, que va ser el primer òrgan creat per la Carta. Espanya, governada aleshores per una dictadura, no va ser admesa fins al 1955.

Els representants dels països membres  es reuneixen una vegada l’any en l’Assemblea General o quan sorgeixen conflictes. L’Assemblea pretén organitzar un arbitratge internacional en el qual es tingui en compte l’opinió de tots els països, tant dels més poderosos com dels més febles. El resultat de les deliberacions es concreta en una recomanació, que ha de ser aprovada per una majoria de dos terços dels seus membres.

Aquesta recomanació passa seguidament al Consell de Seguretat, format per representants de 15 països, cinc dels quals permanents i amb dret de veto (Estats Units, Rússia, Xina, Regne Unit, França), poden vetar qualsevol decisió del Consell o no fer cas a les recomanacions de l’Assemblea.

Aquesta situació afebleix el poder de l’ONU i justifica les protestes contra el seu funcionament. El tema és complex, perquè sense les aportacions econòmiques dels països membres de  la representació permanent del Consell de Seguretat, el finançament de l’ONU seria difícil.

Els principals organismes:

  • Assemblea general: formada per representants de tots els estats membres (cadascun té un vot). Distribueix les seves tasques en sis comissions: desarmament i seguretat, afers socials, afers econòmics, jurídics … Pren les decisions per majoria simple, però si l’afer és molt important, es requereixen dos terços dels vots favorables.
  • Consell de Seguretat: té la missió de mantenir la pau i la seguretat internacionals. Tots els estats de l’ONU estan obligats a complir les seves decisions. Format per cinc membres permanents i deu elegits per l’Assemblea que es renoven cada dos anys.
  • Secretaria: encapçalada per un secretari general nomenat per l’Assemblea per recomanació del Consell de Seguretat per un període de cinc anys. Representa internacionalment a l’ONU, actua de mediador en els conflictes internacionals …
  • Consell Econòmic i Social: coordina iniciatives econòmiques i socials per assolir millores en el desenvolupament humà.
  • Tribunal de Justícia: té com a missió resoldre conflictes entre estats, especialment els relacionats amb jurisdiccions i demarcacions fronteres.
  • Consell d’Administració Fiduciària: avui en dia inactiu, en el seu dia administrava els antics territoris colonials pendents d’aconseguir la seva independència.

Quant a Josep Maria Bofarull

Sóc professor de Geografia i Història a l'institut de secundària de la Selva del Camp. La meva carrera professional s’ha desenvolupat al llarg dels últims vint-i-cinc anys en diferents àmbits laborals, tots ells vinculats a l’educació i la formació. Una de les meves passions és la història, i de manera molt especial la contemporània. M’interessen particularment els moviments socials com a instruments de transformació dels segles XIX i XX, fins a la seva culminació en els moviments de protesta i globalització de principis del segle XXI.
Galeria | Aquesta entrada ha esta publicada en Vocabulari Organització política i territorial. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s