Organitzacions internacionals i supranacionals

Una organització internacional és la que inclou membres de dos països o més que cerquen una cooperació política, econòmica o d’un altre tipus. La globalització ha fet evolucionar molt les característiques i l’estructura d’aquestes organitzacions que es poden classificar en dos grups molts diferenciats:

Públiques (intergovernamentals): integrades per entitats sobiranes. El millor exemple és l’ONU (Organització de les Nacions Unides), a la qual pertanyen pràcticament tots els estats del món i que té com a objectiu essencial vetllar per l’equilibri mundial i solucionar els conflictes polítics, socials i territorials.

Privades (no governamentals): ONG’s que tendeixen a enfocar la seva mirada cap a qüestions mundials en àmbits concrets (Creu Roja, Amnistia Internacional o Metges Sense Fronteres). No depenen de cap institució estatal, ni a cap grup polític, són associacions independents de persones que actuen de forma voluntària, conscienciades per algun problema concret: malbaratament i destrucció de la natura, la fam, els dèficits d’equipaments i serveis, la denúncia de les desigualtats.

 

Quant a Josep Maria Bofarull

Sóc professor de Geografia i Història a l'institut de secundària de la Selva del Camp. La meva carrera professional s’ha desenvolupat al llarg dels últims vint-i-cinc anys en diferents àmbits laborals, tots ells vinculats a l’educació i la formació. Una de les meves passions és la història, i de manera molt especial la contemporània. M’interessen particularment els moviments socials com a instruments de transformació dels segles XIX i XX, fins a la seva culminació en els moviments de protesta i globalització de principis del segle XXI.
Galeria | Aquesta entrada ha esta publicada en Vocabulari Organització política i territorial. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s