EL TIPP (Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversions)

Què és el TTIP?

El Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversions (TTIP per les seves sigles en anglès) entre EUA i la UE és un tractat de lliure comerç que s’està negociant d’esquenes a la ciutadania, sense consultar a la societat civil, entre les grans empreses multinacionals i les elits polítiques de les dues regions, amb l’objectiu de constituir la major zona de lliure comerç del món. Té com objectiu real desregular i eliminar drets socials, laborals, normatives mediambientals, etc … així com privatitzar els serveis públics: la salut, l’educació, l’aigua, els transports, la gestió de residus, etc …) per aconseguir cada vegada més i més beneficis i augmentar constantment la taxa de guany.

Per a això s’han de garantir les inversions de les empreses per sobre de les lleis dels estats, als quals aquests hauran d’indemnitzar si veuen disminuït el nivell previst dels seus guanys, a través de l’Instrument de Resolució de Conflictes entre Inversors i Estats (ISDS), els famosos tribunals d’arbitratge, no sotmesos a la justícia ordinària dels Estats.

El TTIP és un pas més per intentar acabar amb els drets de la ciutadania i disciplinar els treballadors i treballadores, en accentuar els processos de retallades, privatització i liberalització de fluxos de capitals, augmentant encara més el poder del gran capital, tal com ha succeït amb altres tractats (un exemple clar és el Tractat de Lliure Comerç d’Amèrica del Nord entre EUA, Canadà i Mèxic). Des d’aquesta perspectiva, si se signa, les seves conseqüències seran molt negatives per als drets socials i laborals, l’ocupació, l’agricultura, l’alimentació, el món rural i el medi ambient.

Què suposarà per als treballadors i treballadores?

– Conseqüències per a l’ocupació

Segons informes favorables a la signatura del TTIP, es crearien dos milions de llocs de treball als EUA i la UE i un augment del Producte Interior Brut (PIB) a la UE entre l’1% i el 0,5% fins 2027, però la mateixa Comissió Europea el redueix al 0,1%. Es destruirien llocs de treball en la indústria càrnia, el sector dels fertilitzants, el bioetanol, el sucre, béns d’equip, el sector metal·lúrgic i en l’agricultura, destruint la vida rural i la indústria local.

Un estudi alternatiu i crític amb el TTIP, amb una metodologia (Model de les Nacions Unides de Política Global) utilitzada pel Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD), realitzat per la Universitat de Tufts, conclou, entre altres coses, que es perdrien 600.000 llocs de treball a la UE, les rendes de treball es reduirien en la seva participació en el PIB i es perdrien ingressos públics.

Les conclusions favorables a la creació d’ocupació a causa del TTIP, són negades per l’experiència d’altres tractats com l’Acord de Lliure Comerç d’Amèrica del Nord (NAFTA), signat el 1994, on s’afirmava que es crearien un total de 20 milions de llocs de treball, però, lluny d’això, hi va haver una pèrdua d’un milió de llocs de treball i es va destruir el subsector del blat de moro mexicà per la invasió del blat de moro transgènic nord-americà amb preus molt baixos.

- Impacte en els drets laborals

Pel que fa als drets laborals, cal tenir en compte la “harmonització” de la regulació, la igualació a la baixa. Es rebaixaran els drets laborals de la UE al nivell existent en EUA

Així, als EUA els drets laborals brillen per la seva gairebé total absència ia la Unió Europea per ara estan garantits, però no harmonitzats, almenys formalment, però es conculquen cada vegada més.

EUA no ha signat els convenis de l’Organització Internacional del Treball (OIT) relatius a la negociació col·lectiva i al dret d’organització i associació, així com els que es refereixen a la igualtat de remuneració entre homes i dones, al suport als treballadors i treballadores amb responsabilitats familiars, el treball domèstic, així com el conveni sobre la protecció de la maternitat (regulen els permisos, prestacions, dret a la lactància …).

Tampoc ha ratificat la Convenció sobre l’eliminació de totes les formes de discriminació de la dona (CEDAW per les sigles en anglès), que va ser aprovat el 18 de desembre de 1979 per l’Assemblea General de les Nacions Unides, el qual va entrar en vigor el 3 setembre 1981; ni el Pacte Internacional de Drets Econòmics (inclosos els drets laborals i de salut), Socials i Culturals, adoptat per l’Assemblea, mitjançant la resolució 2200 A (XXI) de 16 de desembre de 1966 i que va entrar en vigor el 3 de gener de 1976.

A més, entre els estats de la Unió hi ha una gran competitivitat per atreure inversors, tant d’altres estats com de països estrangers, per a això en 24 d’ells han rebaixat els salaris i retallat drets en seguretat i salut laboral. La negociació col·lectiva i la llibertat sindical no estan reconegudes, per tant el dret de vaga i la llibertat sindical han desaparegut del món laboral.

Es donen “facilitats per treballar” (disponibilitat per a l’ocupació o ocupabilitat) en lloc de treball. S’ha implantat l’acceptació de qualsevol lloc de treball sota pressió per part de les persones aturades, que s’anomena paradoxalment right to work (dret a treballar). No està establert el salari mínim, ni la seguretat i la salut en el centre de treball.

Els treballadors i treballadores d’algunes multinacionals, com Wal-Mart i McDonal’s, cobren salaris de fam i, tant és així, que han de sol·licitar els bons d’alimentació que concedeix el govern nord-americà a les persones pobres.

Aquesta és la situació laboral que molt probablement podria implantar-se en els països de la UE, en nom de la competitivitat, si arribés a signar-se el TTIP.

Amb motiu de la mobilització estatal que realitzarem el proper 18 d’abril, vam treure aquesta campanya contra la signatura, per part dels Estats Units i la Unió Europea, del Tractat Transatlàntic de Lliure Comerç (TTIP).

Font: http://www.cgtcatalunya.cat/

Web: Campanya no al TIPP

Vídeo: No al TTIP: Día de acción global, 18 de abril

Quant a Josep Maria Bofarull

Sóc professor de Geografia i Història a l'institut de secundària de la Selva del Camp. La meva carrera professional s’ha desenvolupat al llarg dels últims trenta-dos anys en diferents àmbits laborals, tots ells vinculats a l’educació i la formació. Una de les meves passions és la història, i de manera molt especial la contemporània. M’interessen particularment els moviments socials com a instruments de transformació dels segles XIX i XX, fins a la seva culminació en els moviments de protesta i globalització de principis del segle XXI.
Galeria | Aquesta entrada ha esta publicada en Geoeconomia. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s