Petroli

El petroli és una barreja complexa no homogènia d’hidrocarburs, composts/formats per hidrogen i carboni. Els petrolis es difereixen molt entre si, poden ser des de groguencs i líquids a negres i viscosos. Aquestes diferències són degudes a les relacions entre els tipus d’hidrocarburs. És un recurs natural no renovable, matèria primera de nombrosos materials i productes i, com a combustible fòssil, la principal font d’energia primària al món.[1]

Els components químics del petroli se separen i obtenen per destil·lació mitjançant un procés de refineria. D’ell s’extrauen diferents productes, entre altres: propà i butà, gasolina, querosè, gasoil, fueloil, olis lubricants, asfalts, carbó de coc

Font: Viquipedia.

La producció de petroli està controlada per un nombre reduït de països que tenen la capacitat de fixar el volum de producció i els preus. Des dels anys 70 s’ha produït un augment sostingut dels preus del petroli, amb dalts i baixos, i l’any 2008 es va arribar a
un preu rècord de gairebé 150 dòlars el barril. Actualment el preu ha caigut de manera sostinguda, arribant el barril Brent (15-09-2015) a 46,550 dòlars.

La influència del preu del petroli sobre l’economia és molt gran i les pujades del preu del barril de petroli repercuteixen immediatament en els preus de gairebé tots els productes de consum, sobretot per l’alça dels costos del transport i de la producció d’energia.
Els principals països subministradors se situen al golf Pèrsic: Aràbia Saudita, Kuwait, Bahrein, Emirats Àrabs Units, Iraq, Iran, etc. També és important la producció de
països situats en altres continents com és el cas de Mèxic, Argèlia, Líbia, Veneçuela, Nigèria i Indonèsia. Els Estats Units i Rússia són també importants productors de petroli.
El principal efecte derivat del consum de petroli és la producció de CO2, el principal gas d’efecte hivernacle. També els vessaments de petroli al mar a causa d’averies en els vaixells o a les plataformes d’extracció és un problema ambiental de primer ordre.

Article recomanat: Goldman Sachs ve posible una caída del petróleo hasta los 20 dólares (El País 11/09/2015)

Quant a Josep Maria Bofarull

Sóc professor de Geografia i Història a l'institut de secundària de la Selva del Camp. La meva carrera professional s’ha desenvolupat al llarg dels últims vint-i-cinc anys en diferents àmbits laborals, tots ells vinculats a l’educació i la formació. Una de les meves passions és la història, i de manera molt especial la contemporània. M’interessen particularment els moviments socials com a instruments de transformació dels segles XIX i XX, fins a la seva culminació en els moviments de protesta i globalització de principis del segle XXI.
Galeria | Aquesta entrada ha esta publicada en Vocabulari Medi i Societat. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s