Gasos d’efecte hivernacle

L’efecte hivernacle és un fenomen natural de l’atmosfera, on una sèrie de gasos, sobretot el
vapor d’aigua i el diòxid de carboni, absorbeixen una part de la radiació infraroja procedent de la Terra. Aquest fenomen permet que la temperatura del planeta sigui apta per a la vida. Però l’excés de concentració de diòxid de carboni(CO2), producte principalment de la combustió de combustibles fòssils, i altres gasos, provoquen una acumulació més gran de calor en l’atmosfera que comporta un augment global de la temperatura i el reescalfament del planeta.

Els principals gasos causants de l’efecte hivernacle són el vapor d’aigua, el CO2, els òxids de nitrogen i el metà, l’ozó, els hidrofluorocarburs o gasos CFC, El vapor d’aigua es produeix en processos naturals mentre que el CO2 i els òxids de nitrogen es generen sobretot en la crema dels combustibles fòssils. El metà s’origina en la descomposició de la matèria orgànica sense presencia d’oxigen, fet que es dóna en algunes explotacions ramaderes que acumulen purins.

Les activitats humanes provoquen un augment de gasos hivernacle amb la crema de combustibles fòssils derivada de l’activitat industrial, de transport i dels automòbils, que desprenen grans quantitats de diòxid de carboni i òxid de nitrogen. La desforestació i els incendis contribueixen a aquest fenomen. Les activitats agrícoles i ramaderes generen metà, producte de la descomposició de la matèria orgànica. Alguns processos industrials generen hidrofluorocarburs, etc.

Quant a Josep Maria Bofarull

Sóc professor de Geografia i Història a l'institut de secundària de la Selva del Camp. La meva carrera professional s’ha desenvolupat al llarg dels últims vint-i-cinc anys en diferents àmbits laborals, tots ells vinculats a l’educació i la formació. Una de les meves passions és la història, i de manera molt especial la contemporània. M’interessen particularment els moviments socials com a instruments de transformació dels segles XIX i XX, fins a la seva culminació en els moviments de protesta i globalització de principis del segle XXI.
Galeria | Aquesta entrada ha esta publicada en Vocabulari Medi i Societat. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s