Els vents a Catalunya

Vents a Catalunya. Font: http://www.edu365.cat/

Vents a Catalunya.
Font: http://www.edu365.cat/

Mestral (serè o cerç), és el vent procedent del nord-oest.  Vent sec i violent temut pels agricultors i mariners. És el resultat de l’acció de l’anticicló atlàntic a l’est de la Península Ibèrica. Aquest vent fred i fort baixa per la vall de l’Ebre i afecta les terres properes al riu Ebre (Ports de Beseit, delta de l’Ebre, Camp de Tarragona i centre d’Aragó, on és conegut com a cierzo.

 Tramuntana,  vent del nord fred i fort. Afecta les costes de les illes Balears i Catalunya. Es genera al Pirineu i al sud-oest del massís central francès on s’accelera. Pot durar molts dies amb vents de més de 200 km/h.

Gregal, vent del nord-est característic de les illes Balears, on bufa fred i sec, donat que ve del continent. S’origina quan una àrea de baixa pressió es desplaça cap al sud de Malta. Quan la borrasca se situa a Algèria, aquest vent provoca fortes onades i fort mar de fons.

Llevant, vent de l’est procedent del mar, es tracta d’un vent humit i fred. Parlem de llevantada quan es produeix un temporal de llevant que afecta Catalunya, País Valencià, illes Balears, mar d’Alborán i l’estret de Gibraltar. Depenent de la situació en alçada de les masses d’aire pot provocar fortes nevades.

Xaloc, siroco en castellà, vent del sud-est procedent del Sàhara, càlid, humit i polsegós. Pot arribar a agafar velocitats d’huracà a Àfrica i el sud d’Europa.

Migjorn, vent del sud. Es produeix per la unió d’una borrasca centrada a Portugal i un anticicló a Itàlia. Prové del continent africà i porta aire càlid i sec. Predomina durant l’estiu, provocant una forta sensació de xafogor.

Garbí o llebeig, vent càlid de component sud-oest, procedeix del Sàhara i porta sorra i pols molt fina en suspensió. El seu origen el trobem en la formació de borrasques al Mediterrani sud en direcció oest a est, que desplacen masses d’aire tropical càlid i sec. Acostuma a anar precedit per una boira càlida (calima) que apareix en direcció sud. Anuncia l’arribada de borrasques amb fortes precipitacions.

Ponent, vent de l’oest, característic de latituds mitjanes. A casa nostra és relativament freqüent amb ventades moderades i fortes. Pot arribar a ser fred, però generalment entra a Catalunya reescalfat després d’haver travessat la Península Ibèrica. A l’estiu és molt càlid, Sempre és molt sec.

A banda d’aquests vents en trobem d’altres com la marinada, vent o brisa que bufa de mar cap a terra durant el dia.

 

 

 

Quant a Josep Maria Bofarull

Sóc professor de Geografia i Història a l'institut de secundària de la Selva del Camp. La meva carrera professional s’ha desenvolupat al llarg dels últims vint-i-cinc anys en diferents àmbits laborals, tots ells vinculats a l’educació i la formació. Una de les meves passions és la història, i de manera molt especial la contemporània. M’interessen particularment els moviments socials com a instruments de transformació dels segles XIX i XX, fins a la seva culminació en els moviments de protesta i globalització de principis del segle XXI.
Galeria | Aquesta entrada ha esta publicada en Vocabulari Diversitat Territorial i Paisatges. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s