La Cimera de París. Desembre 2015. Acords i conclusions.

Entre el 30 de novembre i l’11 de desembre de 2015 196 països es van reunir a París en la Cimera del Canvi Climàtic de l’ONU. Aquí en teniu les claus i els acords.

Principals acords de la Cimera:

1r. Compromís dels països signants de limitar a dos graus l’augment de les temperatures mitjanes mundials respecte als nivells anteriors a la revolució industrial. Tanmateix s’intentarà limitar aquest increment a 1,5ºC, exigència plantejada pels països de l’oceà pacífic, objectiu complicat si tenim en compte que les temperatures ja han augmentat 0,9ºC.

2n. Dels quasi 200 països participants en la Convenció del Canvi Climàtic de  l’ONU (UNFCCC) 186 van presentar voluntàriament mesures de reducció dels gasos d’efecte hivernacle per 2025-30. L’objectiu ja es va plantejar a Kioto, la novetat és que afecta no solament als països rics sinó també a la resta.

3r. Es preveuen mecanismes de control de  l’acord, de caràcter voluntari. L’IPCC (Grup Intergovernamental d’experts sobre el Canvi Climàtic. ONU) farà un estat de la situació el 2018. Els diferents països hauran de presentar un primer balanç de situació el 2023, i així cada cinc anys, de forma que es puguin endurir les mesures en funció del compliment o no dels acords i de l’evolució del clima.

4t. Càlcul de les emissions antròpiques de CO₂ (cotxes, generació energètica, ramaderia, cimenteres …). Aquest procediment afecta a tots els països rics i aquells amb capacitat per a fer-ho, especialment Xina (el primer emissor mundial d’aquests gasos), tot i que les inspeccions no poden envair la sobirania nacional de cadascun dels països que s’acullin a la mesura que també és voluntària. Als països més pobres se’ls eximeix de fer-ho.

5è. No hi ha obligació jurídica de complir els compromisos, és a dir, no són jurídicament vinculants (punt especialment sensible pels EUA per la por que les mesures siguin refusades pel Congrés, amb majoria republicana i contrari a qualsevol mesura de transició energètica). Malgrat això sí que serà obligatori presentar informes cada cinc anys dels esforços per controlar el canvi climàtic.

6è. Compromís per aconseguir un equilibri entre les emissions antropogèniques i l’absorció potencial de boscos i oceans d’aquestes. Per tant cal aconseguir un màxim mundial d’emissions de gasos d’efecte hivernacle com més aviat millor, tot i que es reconeix que els països més pobres necessitaran més temps. Tot plegat, sense oblidar l’equitat i l’erradicació de la pobresa al món.

7è. Es mantenen dues velocitats, països desenvolupats i en vies de desenvolupament. Les potències emergents com la Xina i l’Índia no estan obligades a reduir les emissions i simplement han de fer esforços, en funció de les seves possibilitats, per lluitar contra el canvi climàtic. És a dir responsabilitats compartides però diferenciades.

8è. Ajudes al sud. El Fons Verd creat el 2009 (100.000 milions de dòlars anuals) es veurà incrementat, en una quantia sense determinar, per ajudar a les economies més desfavorides per lluitar contra el canvi climàtic i iniciar la transició energètica. Les potències emergents com la Xina i Corea del Sud han d’ajudar però sempre de forma voluntària. 

9è. No hi ha acord per reduir les emissions produïdes pels sectors de l’aviació i el transport marítim (responsables del 5% i el 3% de les emissions mundials de gasos d’efecte hivernacle) Rússia i els EUA s’hi han oposat, juntament amb els grans exportadors asiàtics.

10è. L’acord s’ha de ratificar a partir del 22 d’abril de 2016 i serà efectiu quan almenys 55 països de la Convenció de l’ONU el ratifiquin (aquests 55 països han de representar el 55% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle). Idèntic criteri que el Protocol de Kyoto (1997).

Enllaços recomanats:

Països que han ratificat la cimera. (ONU)

Las 10 claves del acuerdo de París (El Periódico. 12/12/2015)

Cuatro claves para entender el pacto de París sobre el cambio climático (El País 12/12/2015)

Diccionario para entender el acuerdo de la cumbre del clima de París (La Vanguardia 14/12/2015)

COP21: aprueban histórico acuerdo contra el cambio climático en la cumbre de París (BBC 12/12/2015)

ACUERDO COP21: Punto de partida para el abandono de los combustibles fósiles pero con compromisos insuficientes para lograrlo (Greenpeace 12/12/2015)

París, un acuerdo decepcionante que desoye a la ciudadanía (Ecologistas en acción. Desembre 2015).

Quant a Josep Maria Bofarull

Sóc professor de Geografia i Història a l'institut de secundària de la Selva del Camp. La meva carrera professional s’ha desenvolupat al llarg dels últims vint-i-cinc anys en diferents àmbits laborals, tots ells vinculats a l’educació i la formació. Una de les meves passions és la història, i de manera molt especial la contemporània. M’interessen particularment els moviments socials com a instruments de transformació dels segles XIX i XX, fins a la seva culminació en els moviments de protesta i globalització de principis del segle XXI.
Galeria | Aquesta entrada ha esta publicada en Cimera del Canvi Climàtic. París desembre de 2015., Tema 5 Paisatges naturals i culturals. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s