Agricultura itinerant per foc.

És el sistema de cultiu més antic i arcaic. Es localitza a la zona intertropical, a Àfrica, a la conca del riu Congo i a Amèrica, a la conca de l’Amazones. Es practica en sòls poc fèrtils, amb una tècnica de cultiu molt simple: primer es tala i es crema una zona de la selva perquè quedi neta i les cendres serveixin d’adob. Els camps són productius durant tres o quatre anys, els sòls s’esgoten ràpidament perquè estan sotmesos  a una forta erosió i esgotament dels nutrients. Els agricultors s’han de desplaçar a una altra zona de la selva de forma periòdica abandonant la parcel·la conreada un cop s’ha esgotat, permeten que la vegetació torni a ocupar el terreny i aquest recuperi la seva fertilitat.

Aquest tipus d’agricultura no permet alimentar a grans poblacions. És una agricultura extensiva i poc productiva. Utilitza eines com aixades o pals reforçats amb puntes de ferro. Els cultius més estesos són els cereals (mill i sorgo) i els tubèrculs (mandioca). Actualment i amb l’augment de  la natalitat, s’ha fet necessari augmentar la producció a força de desforestar una major superfície de selva i reduir el temps necessari de descans.

 

Quant a Josep Maria Bofarull

Sóc professor de Geografia i Història a l'institut de secundària de la Selva del Camp. La meva carrera professional s’ha desenvolupat al llarg dels últims vint-i-cinc anys en diferents àmbits laborals, tots ells vinculats a l’educació i la formació. Una de les meves passions és la història, i de manera molt especial la contemporània. M’interessen particularment els moviments socials com a instruments de transformació dels segles XIX i XX, fins a la seva culminació en els moviments de protesta i globalització de principis del segle XXI.
Galeria | Aquesta entrada ha esta publicada en Vocabulari Catalunya i Espanya en un món globalitzat. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s