Fronts

Un front és una franja de separació entre dues masses d’aire de diferents temperatures, i se’ls classifica com freds, càlids, oclusos, i estacionaris, segons les seves característiques.

Font: https://sites.google.com [Consulta: 25/09/2017]

Front càlid: fenomen que es produeix davant l’arribada d’aire càlid que en trobar-se amb aire fred es veu obligat a superar-lo lentament (l’aire calent s’eleva per damunt del fred), fet que dóna lloc a núvols de tipus estratiforme i a pluges suaus i perllongades. Es mou lentament i un cop el front ha passat es produeix un augment de les temperatures.

Font: http://meteorologiaeso.blogspot.com.es [Consulta 25/09/2017]

Normalment, els fronts càlids són més tranquils que els freds. Les precipitacions solen ser de menor intensitat però més extenses que les dels fronts freds.

Front fred: és una franja de mal temps que esdevé quan una massa d’aire fred s’atansa a una massa d’aire calent. L’aire fred, sent més dens, genera una «falca» i es fica per sota de l’aire càlid i menys dens.
En un front fred la massa d’aire calent que s’eleva es refreda i forma núvols. Les precipitacions dels fronts freds poden ser molt intenses, encara que d’extensió limitada tant geogràficament com en el temps. Es formen núvols molt alts que originen pluja, tempestes i calamarsa. L’aire que ve a continuació del front fred és notablement més fred i sec que el que està per davant. Quan avança el front fred, les temperatures poden descendir molt ràpidament.

Font: http://meteorologiaeso.blogspot.com.es [Consulta 25/09/2017]

Front Oclús: el front oclús resulta de l’encavalcament entre un front fred (que viatja més ràpidament) i un front càlid (que avança de manera més lenta). Es produeixen pluges d’intensitat variable.

Font: http://meteorologiaeso.blogspot.com.es [Consulta 25/09/2017]

Front estacionari és un límit entre dues masses d’aire de les quals cap és suficientment “forta” com per a substituir a l’altra. Els núvols i les precipitacions prolongades són freqüents en aquestes situacions.

Font: http://meteorologiaeso.blogspot.com.es [Consulta 25/09/2017]

Front polar: confluència de l’aire tropical i de l’aire polar a les latituds mitjanes.

Font: https://skepticalscience.com/ [Consulta 25/09/2017]

Quant a Josep Maria Bofarull

Sóc professor de Geografia i Història a l'institut de secundària de la Selva del Camp. La meva carrera professional s’ha desenvolupat al llarg dels últims vint-i-cinc anys en diferents àmbits laborals, tots ells vinculats a l’educació i la formació. Una de les meves passions és la història, i de manera molt especial la contemporània. M’interessen particularment els moviments socials com a instruments de transformació dels segles XIX i XX, fins a la seva culminació en els moviments de protesta i globalització de principis del segle XXI.
Galeria | Aquesta entrada ha esta publicada en Vocabulari Diversitat Territorial i Paisatges. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s