Risc ambiental

  • Inestabilitat del sistema natural, més o menys prolongada, que trenca les relacions habituals entre les persones i el seu entorn.

    La resposta humana a aquesta inestabilitat del medi depèn del nivell tecnològic i d’organització social. Els riscs ambientals poden ser causats per fenòmens naturals (sequeres, riuades, terratrèmols, pluges torrencials, erupcions volcàniques, etc), per errors tecnològics (fuites de centrals nuclears o d’indústries petroquímiques) i de construcció (catàstrofes en embassaments, ponts, túnels, xarxes de transport). Si no es coneixen ni es preveuen els efectes dels riscs ambientals acostumen a suposar moltes morts humanes i uns elevats costs econòmics i socials. Els instruments de gestió del risc ambiental de la Unió Europea són el control integral de la contaminació, regit segons una directiva comunitària del 1996, que a Catalunya fou incorporada per la Llei de la Intervenció Integral de l’Administració Ambiental de 1998; l’Avaluació d’Impacte Ambiental, instituïda segons una directiva del 1985; l’etiquetatge ecològic, reglamentat a l’àmbit comunitari des del 1992 i regulat a l’Estat espanyol des del 1994; la responsabilitat civil; la internalització de costs, i les auditories ambientals (EMAS), reglamentades pel Consell d’Europa des del 1993 i que a Espanya s’han desenvolupat des del 1996.

Font: http://www.enciclopedia.cat/

Quant a Josep Maria Bofarull

Sóc professor de Geografia i Història a l'institut de secundària de la Selva del Camp. La meva carrera professional s’ha desenvolupat al llarg dels últims vint-i-cinc anys en diferents àmbits laborals, tots ells vinculats a l’educació i la formació. Una de les meves passions és la història, i de manera molt especial la contemporània. M’interessen particularment els moviments socials com a instruments de transformació dels segles XIX i XX, fins a la seva culminació en els moviments de protesta i globalització de principis del segle XXI.
Galeria | Aquesta entrada ha esta publicada en Vocabulari Medi i Societat. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s