Riscos naturals i riscos antròpics.

Com ja hem anat comentant, el medi natural és dinàmic, per tant està sotmès a una constant evolució que genera canvis molts cops imperceptibles i de magnitud variable.

Parlem de fenòmens naturals (brisa, desgel, marees, erosió …) poc perceptibles per la població i de fenòmens naturals violents (ventades, allaus, erupcions volcàniques, tsunamis, terratrèmols …).

Perquè aquests fenòmens naturals es converteixin en riscos naturals  cal que estiguin associats a la presència humana i per tant han d’afectar potencialment a les persones o als seus béns personals. Quan els efectes causats són molt importants parlem de desastres naturals o catàstrofes.

Mapa de les zones del planeta potencialment vulnerables davant els fenòmens naturals. Llegenda: 1. Zones amenaçades per l’elevació de les aigües (blau: grans deltes, franges costaneres i illes). 2. Zones amenaçades per la desertificació i les sequeres (marró: marges de les zones àrides). 3. Zones amenaçades pels ciclons (violeta). 4. Zones amenaçades pel desglaç dels casquets àrtics (verd). Font: Le Monde Diplomatique. 2008. Font: http://www.pensandoelterritorio.com/ [Consulta: 05/07/2016]

Mapa de les zones del planeta potencialment vulnerables davant els fenòmens naturals.
Llegenda: 1. Zones amenaçades per l’elevació de les aigües (blau: grans deltes, franges costaneres i illes). 2. Zones amenaçades per la desertificació i les sequeres (marró: marges de les zones àrides). 3. Zones amenaçades pels ciclons (violeta). 4. Zones amenaçades pel desglaç dels casquets àrtics (verd). Font: Le Monde Diplomatique. 2008.
Font: http://www.pensandoelterritorio.com/ [Consulta: 05/07/2016]

A banda dels riscos naturals, l’home està sotmès a riscos propis de les activitats humanes, són els anomenats riscos antròpics (vessaments de petroli, accidents de trànsit, incendis …).

Quan l’activitat de l’ésser humà modifica les condicions del medi natural (planificació deficient dels assentaments humans, actuacions negligents …) parlem de risc ambientalque comprèn tant els riscos d’origen natural com els antròpics i els mixtos.

Factors que caracteritzen els riscos ambientals:

 • Magnitud: dimensió i intensitat del fenomen.
 • Freqüència: nombre de vegades que es produeix el fenomen en un cert període de temps.
 • Perillositat: probabilitat de què el fenomen tingui una certa extensió, intensitat i durada amb conseqüències negatives.
 • Exposició: nombre total de persones que estan sotmeses a un determinat risc.
 • Vulnerabilitat: percentatge de persones o béns que poden ser danyats per un fenomen respecte al total de la població exposada.
Fenòmens naturals potencialment perillosos. Font: Geografia. Batxillerat. Barcanova. 2008

Fenòmens naturals potencialment perillosos.
Font: Geografia. Batxillerat. Barcanova. 2008

Exemples de desastres naturals en tenim al llarg de la història: 1556, un terratrèmol devastà la província de Shansi a la Xina (830.000 morts); 1883, explota el volcà Krakatau a Sumatra i Java, l’onada provocada va destruir  165 habitatges al sud-est d’Àsia i deixà més de 36.000 morts; 1876, la costa de Bengala a l’Índia és arrasada per una onada gegantina, provocada per un terratrèmol, moren 200.000 persones; 1976, terratrèmol a la ciutat xinesa de Tangshan (242.000 morts); 2004, un tsunami arrasa Sumatra, Indonèsia, Índia, Sri Lanka i les illes Maldives (310.000 morts); 2010, Haití es sacsejat per un terratrèmol de magnitud IX en l’escala de Mercalli (316.000 morts); 2011, la costa est del Japó és assolada per un tsunami (16.000 morts i la crisi nuclear de Fukushima).

Mapa desplaçats per desastres naturals. 2015. Font: http://www.elperiodico.cat/ca/grafics/societat/mapa-desplacats-desastres-naturals-mon-2014-13410/ [Consulta: 22/06/2016]

Mapa desplaçats per desastres naturals. 2015.
Font: http://www.elperiodico.cat/
[Consulta: 22/06/2016]

Un dels factors clau quan parlem de desastres és la degradació del medi ambient. Per exemple, els països amb una forta desforestació, erosió greu i un ús abusiu de les terres marginals per a conreus i pastures tenen més probabilitats de patir catàstrofes naturals com els aiguats. Els científics cada cop tenen més clar que el canvi climàtic que pateix el planeta contribueix a desajustar el clima i accentua la possibilitat de riscos naturals.

Riscos antròpics: tenen el seu origen  en les activitats humanes. Els podem dividir en tres grups segons origen:

 • Origen tecnològic: aquells que deriven de la pròpia activitat tecnològica. La situació de risc es generada per la tecnologia desenvolupada per l’ésser humà:
  • Risc en establiments industrials
  • Risc nuclear i radiològic.
  • Risc en el transport de substàncies perilloses
  • Risc a les instal·lacions i establiments d’explosius i pirotècnica.
  • Risc per avaries i accidents en els embassaments.
  • Risc per dependència de les infraestructures i dels serveis bàsics.
  • Risc per caiguda de satèl·lits artificials.
 • Associats a fenòmens naturals: el seu desencadenant és d’origen humà (incendis forestals, inundació per una mala gestió de l’aigua).
 • Origen divers: accidents de trànsit, derivats d’una mala conservació dels edificis.

Hi ha activitats humanes que generen més risc d’accident com la mineria, la indústria, el transport de mercaderies, la manipulació de material radioactiu … En general, l’impacte més important per a la salut de les persones i el medi és la contaminació del territori. En tenim exemples: 1984, fuita de gasos tòxics a la ciutat índia de Bhopal, que va provocar mortalitat directa i forta morbiditat fins a l’actualitat; 1986, accident nuclear de Txernòbil (Ucraïna), van morir milers de persones i van ser evacuades de la zona contaminada més de 350.000, deixant un territori contaminat durant milers d’anys.

Veure: Classificació dels riscos (Càtedra de Desenvolupament Sostenible- URV-)

Quant a Josep Maria Bofarull

Sóc professor de Geografia i Història a l'institut de secundària de la Selva del Camp. La meva carrera professional s’ha desenvolupat al llarg dels últims vint-i-cinc anys en diferents àmbits laborals, tots ells vinculats a l’educació i la formació. Una de les meves passions és la història, i de manera molt especial la contemporània. M’interessen particularment els moviments socials com a instruments de transformació dels segles XIX i XX, fins a la seva culminació en els moviments de protesta i globalització de principis del segle XXI.
Galeria | Aquesta entrada ha esta publicada en Tema 5 Paisatges naturals i culturals. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s