Paisatge cultural

El paisatge cultural és el resultat de l’activitat humana sobre el territori. L’ésser humà a partir de la cultura resol els problemes diaris i busca solucions per a la seva subsistència.

Totes les cultures són un corpus de respostes per resoldre problemes similars. A cada necessitat la cultura respon amb una solució (llenguatge, economia, política …).

Així doncs els paisatges culturals estan formats per:

  • Un medi natural: que proporciona els mitjans necessaris per a la subsistència. El medi determina l’existència d’un model cultural o un altre, no és mateix ser caçador a l’àrtic que a la selva tropical.
  • Una estructura social: parlem aquí de formes de parentiu, de família, d’organització social, de poder, d’organització política.
  • Un corpus de creences que expliquen el món: les tradicions i les pràctiques religioses no deixen de ser respostes més o menys complexes a les grans preguntes (qui som?, d’on venim?), a la vegada que permeten establir unes xarxes de poder que perpetuen determinades desigualtats per tal de garantir l’ordre social establert.
  • Uns mecanismes de transmissió de la comunicació i les creences: rituals, llengua, art, folklore, màgia …

Al llarg del temps els paisatges culturals ha evolucionat des de l’etapa preindustrial amb pocs canvis i una gran estabilitat, passant per l’etapa industrial, on el pas d’una economia agrària a una industrial (societat agrària a societat industrial i societat rural a societat urbana) va provocar una explotació creixent del medi natural, alhora que apareixien  noves formes d’estructura social, de representacions col·lectives, de cohesió social …; fins a arribar al món globalitzat (postmodernitat) on es qüestionen els valors tradicionals eliminant els paisatges culturals anteriors.

Des de fa temps han sorgit un seguit d’iniciatives en l’àmbit internacional i local per tal de preservar aquells paisatges culturals considerats d’interès global i evitar així la banalització i homogeneïtzació imposada per la globalització i el consumisme.

Algunes dades:

Quant a Josep Maria Bofarull

Sóc professor de Geografia i Història a l'institut de secundària de la Selva del Camp. La meva carrera professional s’ha desenvolupat al llarg dels últims vint-i-cinc anys en diferents àmbits laborals, tots ells vinculats a l’educació i la formació. Una de les meves passions és la història, i de manera molt especial la contemporània. M’interessen particularment els moviments socials com a instruments de transformació dels segles XIX i XX, fins a la seva culminació en els moviments de protesta i globalització de principis del segle XXI.
Galeria | Aquesta entrada ha esta publicada en Tema 5 Paisatges naturals i culturals. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s