L’acaparament de terres al s. XXI.

El terme anglès land grabbing, fa referència al procés mitjançant el qual inversors privats, fons d’inversió o governs compren o lloguen terres a gran escala (més de 1.000 ha) per invertir en agricultura o especular amb elles.

El procés iniciat ja fa alguns anys va començar  a adquirir proporcions importants, quan a partir de la crisi del 2007, diferents inversors internacionals van començar a fer prospeccions de nous mercats. En els darrers anys s’han arrendat o adquirit a llarg termini parcel·les de terra cultivable a diferents països en desenvolupament. Parlem  de no menys d’entre 15 i 20 milions d’hectàrees de terres agrícoles des del 2006.

Les raons que expliquen el procés són diverses: la producció d’agrocombustibles, el creixement demogràfic, la necessitat de disposar d’aigua dolça i potable, la demanda de productes bàsics dels països tropicals, i l’especulació dels inversors privats.

Veure article: LAND GRABBING: COLONIZACIÓN EN EL SIGLO XXI (United Explanations. 16/08/2012)

Quant a Josep Maria Bofarull

Sóc professor de Geografia i Història a l'institut de secundària de la Selva del Camp. La meva carrera professional s’ha desenvolupat al llarg dels últims vint-i-cinc anys en diferents àmbits laborals, tots ells vinculats a l’educació i la formació. Una de les meves passions és la història, i de manera molt especial la contemporània. M’interessen particularment els moviments socials com a instruments de transformació dels segles XIX i XX, fins a la seva culminació en els moviments de protesta i globalització de principis del segle XXI.
Galeria | Aquesta entrada ha esta publicada en BLOC 2. MEDI I SOCIETAT, Tema 8. Canvis i permanències en el sector primari. L'espai rural, Vocabulari Medi i Societat. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s