Dia mundial de l’aigua 22 de març del 2017

El dimecres 22 de març se celebra el dia mundial de l’aigua. Ja vam veure en el seu moment (L’aigua un recurs escàs) la importància d’aquest recurs, vull aprofitar avui per aprofundir  una mica en el tema i comentar algunes dades significatives.

Aquest any l’ONU centra la jornada en el tema de les aigües residuals, el seu tractament, la seva regeneració i el seu retorn a la natura en perfectes condicions per a tornar a ser consumides.

L’aigua és un element essencial dins del discurs del desenvolupament sostenible, els recursos hídrics juguen un paper fonamental en la reducció de la pobresa, el creixement econòmic i la sostenibilitat ambiental. L’accés a l’aigua afecta de manera directa a la seguretat alimentària i energètica, la salut humana i el medi ambient.

Actualment més de 663 milions de persones viuen sense subministrament d’aigua potable. Aquesta dada contrasta amb el 80% d’aigua que malbaratem a les llars, ciutats, indústries i agricultura i que retornem a la natura amb pèssimes condicions, contaminant el medi ambient i perdent tot un seguit de valuosos nutrients.

Cal que millorem l’eficiència en el tractament de les nostres aigües residuals i les reciclem de manera segura. Necessitem reduir els nivells de contaminació i el seu malbaratament.

L’objectiu 6 de l’ONU pel desenvolupament sostenible parla de garantir la disponibilitat d’aigua i la seva gestió sostenible, i inclou l’objectiu de reduir a la meitat la proporció d’aigua malbaratada i augmentar el seu reciclatge.

Dades destacades:

  • Més del 80% de les aigües mundials residuals tornen als ecosistemes sense tractament.
  • 1.800 milions de persones utilitzen fonts d’aigua contaminada per material fecal, el que augmenta la possibilitat de patir còlera, disenteria, tifus, poliomielitis …
  • L’aigua no potable i les escasses infraestructures sanitàries, i la manca d’higiene provoquen més de 842.000 morts a l’any.

 Enllaços recomanats:

Dia mundial de l’aigua (ONU).

 Fundación Aquae

Agua limpia y saneamiento. ¿Por qué es importante? (ONU)

Quant a Josep Maria Bofarull

Sóc professor de Geografia i Història a l'institut de secundària de la Selva del Camp. La meva carrera professional s’ha desenvolupat al llarg dels últims vint-i-cinc anys en diferents àmbits laborals, tots ells vinculats a l’educació i la formació. Una de les meves passions és la història, i de manera molt especial la contemporània. M’interessen particularment els moviments socials com a instruments de transformació dels segles XIX i XX, fins a la seva culminació en els moviments de protesta i globalització de principis del segle XXI.
Galeria | Aquesta entrada ha esta publicada en General, Tema 4, Recursos i energia. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s