Depressió

Concavitats o zones baixes de la superfície terrestre envoltades de relleus més elevats o serralades. Es defineix com un terreny deprimit entre muntanyes, generalment són d’origen tectònic, produïdes per falles que han provocat l’enfonsament d’un bloc de l’escorça.

A Catalunya en són exemples la Cerdanya, el Vallès, el pla de Mieres i Santa Pau, la cubeta d’Olot, la plana de l’Empordà, etc.

En altres casos la depressió pot ser originada per processos erosius com seria el cas de la plana de Vic, la conca d’Òdena o de l’Anoia, la conca de Barberà, el pla de Bages, etc.

Totes elles amb els temps s’han anat omplint de sediments.

Les dues més importants a la península Ibèrica són la de l’Ebre i la del Guadalquivir.

Quant a Josep Maria Bofarull

Sóc professor de Geografia i Història a l'institut de secundària de la Selva del Camp. La meva carrera professional s’ha desenvolupat al llarg dels últims vint-i-cinc anys en diferents àmbits laborals, tots ells vinculats a l’educació i la formació. Una de les meves passions és la història, i de manera molt especial la contemporània. M’interessen particularment els moviments socials com a instruments de transformació dels segles XIX i XX, fins a la seva culminació en els moviments de protesta i globalització de principis del segle XXI.
Galeria | Aquesta entrada ha esta publicada en Vocabulari Diversitat Territorial i Paisatges. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s