Minerals metàl·lics; minerals no metàl·lics, roques industrials.

  • Minerals metàl·lics: matèries a partir de les quals s’obtenen els metalls. Es troben en petites quantitats i cal obrir mines per arribar-hi.

Minerals del ferro (Fe): Oligist, magnetita i sideritaMinerals del coure(Cu): Calcopirita,atzurita, malaquita, i coure nadiu. Minerals del plom (Pb): Galena. Minerals del cinc (Zn): Blenda. Minerals de l’alumini (Al): BauxitaMinerals de l’estany (Sn): Cassiterita. Minerals del mercuri (Hg): Cinabri. Minerals del sofre (S): Pirita i sofre nadiu. Minerals de l’or (Au): Or nadiu. Minerals de la plata(Ag): Argentita i plata nativa. Minerals del platí (Pt): Platí nadiu. Minerals del carboni(C): Diamant. 

  • Minerals no metàl·lics: materials l’aprofitament dels quals té altres finalitats diferents de l’obtenció de metalls. També són coneguts com a minerals industrials, per a la construcció, per a la indústria química, etc.

Silicats (com el quars, el feldspat ortosa, el feldspat albita, la mica biotita o mica negra, la mica moscovita o mica blanca i l’olivina), els carbonats (com la calcita i l’aragonita), els sulfats (com el guix) i les sals (com l’halita i la silvina).  Els principals són els silicats ja que són els que formen la majoria de les roques que formen les muntanyes (formen roques com el granit, el pòrfir, el basalt i les argiles). Després estan els carbonats ja que la calcita és el principal mineral de la roca calcaria de la qual també estan formades moltes muntanyes.

  • Roques industrials: matèria mineral utilitzada en processos industrials. S’estreuen quan es troben a la superfície, amb sistemes d’explotació a cel obert. Les roques industrials es classifiquen en àrids, aglomerats, roques de construcció, vidre i productes ceràmics.

Quant a Josep Maria Bofarull

Sóc professor de Geografia i Història a l'institut de secundària de la Selva del Camp. La meva carrera professional s’ha desenvolupat al llarg dels últims vint-i-cinc anys en diferents àmbits laborals, tots ells vinculats a l’educació i la formació. Una de les meves passions és la història, i de manera molt especial la contemporània. M’interessen particularment els moviments socials com a instruments de transformació dels segles XIX i XX, fins a la seva culminació en els moviments de protesta i globalització de principis del segle XXI.
Galeria | Aquesta entrada ha esta publicada en Vocabulari Medi i Societat. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s