Ocupació i mercat laboral espanyol

Els darrers anys, el govern de Madrid bombardeja amb dades relatives a la contractació laboral i les altes a la Seguretat Social, intentant transmetre la sensació que s’està creant ocupació. Tot plegat, un optimisme que té com a objectiu consolidar la reforma laboral duta a terme per l’executiu de Mariano Rajoy el 2012.

Res més lluny de la realitat, una breu mirada a les dades de l’INI (Institut Nacional d’Estadística) i de l’EPA (Enquesta de la Població Activa) ens demostren que si bé han augmentat les contractacions, la qualitat dels llocs de treball creats disten molt de permetre afirmar que Espanya es troba en plena recuperació de la crisi de 2007.

En el quadre anterior podem observar l’afiliació a la Seguretat Social des del 2007, any d’inici de la crisi, el 2017. Queda clar que malgrat la repuntada del 2014, el 2017 encara no s’ha superat la xifra de cotitzants del 2007, per tant hi ha 1.112.000 treballadors menys que fa deu anys.

L’anàlisi queda completat amb la comparativa del nombre d’actius, ocupats i aturats. Podem comprovar com la població activa ha passat dels 22.014.800 al 4t trimestre de 2006 als 22.727.600 del 2n trimestre del 2017 (observeu com es produeix una caiguda sostinguda d’actius entre el 2008 i el 2017, fet que vindria explicat per la davallada en l’arribada d’immigrants i l’emigració cap a l’exterior a la recerca de feina- vegeu Població Activa Espanya). Tampoc el comportament de la població ocupada mostra signes de clara recuperació, al 2n trimestre del 2017 hi havia a Espanya 1.382.100 ocupats menys que al 4t trimestre de 2006. Per acabar, les dades d’atur són demolidores, Espanya té actualment més del doble d’aturats dels quals tenia el 2006.

Tampoc l’anàlisi de les hores treballades dóna signes d’optimisme. El 2017 s’han treballat 85.557.000 menys que el 2008.

Però sens dubte la dada més significativa és la dels tipus de contracte. Podeu observar com la dinàmica de contractació del país continua sent de molt baixa qualitat, com ho indiquen les dades del gràfic anterior. L’any 2016 solament 74.334 contractes van ser indefinits, enfront l’1.550.110 de temporals.

El següent gràfic encara empitjora les dades, dels 74.334 contractes indefinits realitzats el 2016 solament 47.960 es van consolidar com a tals. És a dir el 2016 només el 2,9% de les contractacions van ser indefinides.

Resumint, la qualitat del mercat laboral espanyol és inexistent, no solament no es genera ocupació, sinó que es transforma feina estable en precària. Aquesta serà probablement la dinàmica de la pròxima dècada, treballs inestables, amb infrasalaris, on no és genera ocupació sinó que es transforma el treball estable d’avui en ocupació precària per demà.

Enllaç recomanat:

 

España es el país europeo en el que más poder adquisitivo han perdido los salarios . (El Confidencial 13/09/2017).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Quant a Josep Maria Bofarull

Sóc professor de Geografia i Història a l'institut de secundària de la Selva del Camp. La meva carrera professional s’ha desenvolupat al llarg dels últims vint-i-cinc anys en diferents àmbits laborals, tots ells vinculats a l’educació i la formació. Una de les meves passions és la història, i de manera molt especial la contemporània. M’interessen particularment els moviments socials com a instruments de transformació dels segles XIX i XX, fins a la seva culminació en els moviments de protesta i globalització de principis del segle XXI.
Galeria | Aquesta entrada ha esta publicada en 2n Trimestre, Tema 6 La població d'Espanya i Catalunya.. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s