Poblament rural a Catalunya

Creixement natural per comarques. 2001-2013. Font: Atles de la Nova Ruralitat. http://www.fmr.cat/ [Consulta: 28/09/2017]

El poblament rural generalment presenta una baixa densitat de població en comparació amb l’espai urbà. Pot ser un poblament rural de caràcter concentrat, si la població es localitza preferentment en nuclis urbans distants entre ells i separats per àmplies zones on predominen els sòls agrícoles i/o forestals, o bé dispers, si la població viu en cases aïllades o en petits nuclis situats a poca distància els uns dels altres.
El poblament rural concentrat és característic de l’àrea pirinenca, de les terres de Lleida i de les comarques més occidentals de Tarragona. El poblament rural dispers és freqüent a les comarques de Girona.
En l’actualitat l’expansió de formes i morfologies urbanes per tot el territori dona lloc a nous espais que reben denominacions diverses: periurbà, suburbà, rururbà, etc., en els quals conviuen elements propis de l’espai rural (nuclis rurals, masos, conreus, zones forestals, explotacions ramaderes, etc.) amb artefactes relacionats amb les formes de vida urbana, com ara polígons industrials, àrees logístiques, vies de circulació ràpida, urbanitzacions, etc., que provoquen que el límit físic entre els espais rurals i els urbans es difumini de forma gradual.

Quant a Josep Maria Bofarull

Sóc professor de Geografia i Història a l'institut de secundària de la Selva del Camp. La meva carrera professional s’ha desenvolupat al llarg dels últims vint-i-cinc anys en diferents àmbits laborals, tots ells vinculats a l’educació i la formació. Una de les meves passions és la història, i de manera molt especial la contemporània. M’interessen particularment els moviments socials com a instruments de transformació dels segles XIX i XX, fins a la seva culminació en els moviments de protesta i globalització de principis del segle XXI.
Galeria | Aquesta entrada ha esta publicada en 2n Trimestre, Vocabulari dinàmica i estructura de la població. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s