Antropocé

Els experts sostenen que al voltant del 1950, i després d’11.700 anys, es podria donar per acabat el període anterior, l’holocè, ja que va ser llavors quan es van començar a dispersar per tot el planeta les partícules radioactives alliberades en els assajos nuclears d’Hiroshima i Nagasaki. En termes geològics vivim en l’era del cenozoic, el període del quaternari i l’època de l’holocè.

Antropocè ve dels vocables grecs ‘anthropos’ (home) i ‘kainos’ (nou). El que vindria a ser “temps o època recentment caracteritzada per l’efecte de l’acció humana”. I ‘holocè’, per la seva part, es compon de ‘holos’ (total, complet, íntegre) i ‘kainos’. Totes dues “èpoques”, la que extraoficialment estem vivint des del 1950 i la que la va precedir, pertanyen a una subdivisió superior geològica anomenada ‘període’. Holocè i antropocè serien èpoques dins del període quaternari.

Quant a Josep Maria Bofarull

Sóc professor de Geografia i Història a l'institut de secundària de la Selva del Camp. La meva carrera professional s’ha desenvolupat al llarg dels últims vint-i-cinc anys en diferents àmbits laborals, tots ells vinculats a l’educació i la formació. Una de les meves passions és la història, i de manera molt especial la contemporània. M’interessen particularment els moviments socials com a instruments de transformació dels segles XIX i XX, fins a la seva culminació en els moviments de protesta i globalització de principis del segle XXI.
Galeria | Aquesta entrada ha esta publicada en Vocabulari Medi i Societat. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s