Climogrames.

Un climograma és un gràfic que representa la variació mensual de les temperatures mitjanes i les precipitacions en un lloc determinat al llarg d’un any. A partir de la seva interpretació es pot saber a quin tipus de clima ens estem referint.

Elements d’un climograma:

Eix de coordenades: a l’eix vertical esquerre (ordenades) se situen els valors de les temperatures en graus centígrads (el seu dibuix al gràfic correspon a un gràfic lineal). A l’eix vertical dret (ordenades) apareixen les precipitacions en mil·límetres (es dibuixa a partir d’un gràfic de barres).

A l’eix horitzontal (abscisses) apareixen els dotze mesos de l’any. A cada mes li correspon una temperatura mitjana i una precipitació mitjana.

Mitjanes anuals: en alguns climogrames, no tots, apareixen les mitjanes de temperatura i de pluviositat anuals. A partir d’aquestes dades es pot inferir la zona climàtica (equatorial, tropical, temperada o freda) i el tipus de clima (oceànic, continental, mediterrani, desèrtic, polar o d’alta muntanya).

Exemple comentat:

climoalmeria

1r Pas. Descripció del gràfic. 

  • Precipitacions.  Podem observar com l’evolució de les barres de precipitacions són molt irregulars, amb dos màxims situats a l’hivern-tardor (mesos de gener i octubre), i un mínim situat a l’estiu (mes de juliol). En general podem apreciar que la precipitació anual se situa per sota dels 250 mm, per tant molt escassa. Si relacionem aquestes dades amb les temperatures, observem que tot l’any la corba de temperatura es situa per damunt de les barres de precipitació, la qual cosa indica un clima amb una aridesa extrema, amb una manca evident d’aigua al llarg de tot l’any.

  • Temperatures. La temperatura mitjana anual és elevada (al voltant dels 10ºC), amb dos mínims situats a l’hivern (gener i desembre) amb mitjanes mensuals per sobre dels 16 ºC i màxims a l’estiu (agost) per damunt del 27ºC.

2n Pas Comentari. Podem afirmar que estem davant d’un clima amb precipitacions escasses i molt irregulars, per sota dels 400 mm anuals, concentrades en pocs dies a l’any. Aquesta escassetat de pluges, possiblement és el resultat d’una influència anticiclònica permanent al llarg de tot l’any, amb importants dificultats per rebre masses d’aire humides. Les temperatures elevades indiquen una elevada insolació, fruit de la influència de masses d’aire càlides al llarg de tot l’any.

Podem afirmar que estem davant d’un clima mediterrani en la seva varietat seca. La zona geogràfica es situaria al sud d’Alacant, Múrcia i especialment al litoral d’Almeria.

Amb aquestes condicions hídriques i de temperatura la vegetació ha de ser escassa i de caràcter xeròfil (palmera silvestre europea, margalló i l’espart).

Fruit d’aquesta extremada aridesa, els sòls estaran molt degradats (arenes, secs i durs), amb manca de matèria orgànica, procés accelerat per l’absència de vegetació que genera més erosió i degradació.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s