Gràfic de barres o histogrames.

Els gràfics de barres es fan servir per comparar un mateix fenomen entre llocs, anys o categories diferents.

Les dades es representen mitjançant barres sobre un eix de coordenades. Totes les barres estan separades per la mateixa distància i tenen la mateixa amplada, però l’alçada és proporcional a la quantitat que representen. Els histogrames, o diagrames de barres poden ser de diferents tipus: de barres simples, de barres compostes, de barres agrupades …, i les barres poden estar orientades en sentit horitzontal o vertical.

Per interpretar els gràfics de barres, cal identificar a quines categories corresponen els valors més alts i els més baixos i explicar els motius d’aquestes diferències.

Exemple comentat:

Font: Geografia. 3r ESO. Edició 2011. Vicens Vives

Font: Geografia. 3r ESO. Edició 2011. Vicens Vives

1r Pas.  Descripció del gràfic. El gràfic representa en tants per cent el consum d’energies renovables de la UE i d’alguns països membres, entre el 2006 i el 2008  i la previsió de futur el 2020.

Podem observar que es tracta d’un gràfic de barres mixtes, on cada color correspon a un any determinat. A l’eix de les ordenades (vertical) se situen els consums en tants per cent, a l’eix de les abscisses (horitzontal) trobem els països.

2n Pas. Analitzem el gràfic. Observem com els tres països amb el consum de renovables més elevat (2006-2008) correspon a Suècia, Letònia i Finlàndia. Els tres països corresponen a l’àrea del nord d’Europa. Segons un informe d’Eurostat (vegeu taula amb dades) els tres països són líders en el consum d’energies renovables (2010 – Suècia – 47,9 %; Letònia – 32,6%; Finlàndia -32,2%). Tots aquests països van invertir el 2008, importants recursos procedents dels seus pressupostos en investigació en energies alternatives.

En contrast, podem observar com els països de l’àrea mediterrània, es troben en una posició molt més dèbil en el consum energètic renovable. Grècia, Itàlia, França i Espanya. De tots els països representats els percentatges més baixos corresponen a Bèlgica.

Cal recordar, que la UE s’ha plantejat com a objectiu de futur pel 2020, arribar a una mitjana del 20% en el percentatge d’energia renovable consumida. Aquest esforç es veu reflectit al gràfic, a quasi tots els països, Bèlgica passaria d’un 2% o 3%  escàs, a un 12 o 13 %, el comportament de la resta de països seria d’increment, Espanya se situaria a un 20%.

Per últim, comentar que aquesta necessitat d’utilització d’energies renovables, que queda perfectament reflectida en les dades del gràfic, ver donada per l’augment de consum energètic, l’exhauriment de les energies convencionals i els importants problemes de contaminació (CO₂) que pateix el món.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s