Gràfic de sectors.

Els gràfics sectorials o de sectors, s’utilitzen per representar una distribució de dades. A partir d’un cercle, realitzem tantes porcions, o divisions, com elements vulguem representar.

Les dades es donen en percentatges. A cada percentatge li correspon una porció de circumferència.

Per interpretar un gràfic sectorial, cal valorar la importància de cadascun dels elements representats, en funció de la proporció que ocupen en el gràfic. Resulta imprescindible explicar les causes i les conseqüències de la distribució.

Exemple comentat:

Font: La energía en España 2012. MINISTERIO DE INDUSTRIA, ENERGÍA Y TURISMO.

Font: La energía en España 2012.
MINISTERIO DE INDUSTRIA, ENERGÍA Y TURISMO.

1r Pas. Descripció del gràfic. El gràfic de sectors que ens ocupa proporciona dades sobre el consum d’energia primària a Espanya el 2012.

Les dades de les diferents energies primàries (nuclear, carbó, petroli, gas natural …) estan en tants per cent.

2n Pas. Anàlisis del gràfic. Síntesi de la situació actual. Amb les dades del gràfic es fa evident que el consum d’energia primària espanyol es basa fonamentalment en els combustibles fòssils, petroli 41,6% i gas natural (21,7%), la qual cosa implica una forta dependència exterior. Espanya compra pràcticament el 100% del petroli i el gas natural que precisa pel seu abastiment energètic.

Conseqüència d’aquesta situació, en els darrers anys, ha disminuït el pes específic del petroli i gas natural, al mateix temps que augmentava la generació d’energia a partir de les hidroelèctriques, les energies renovables i la nuclear (veure dades).

Els darrers plans energètics nacionals (PEN) han tingut com a objectiu reduir el consum de petroli i diversificar les fonts d’energia primària (gas natural, energies renovables), malgrat que la crisi a forçat a reforçar les energies tradicionals (carbó i hidroelèctrica) s’han desenvolupat polítiques d’estalvi i eficiència energètica, amb els objectius de millorar l’eficiència en l’ús de l’energia, reduir les importacions de petroli i disminuir les emissions de CO2.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s