Interpretar un mapa topogràfic.

Passos a seguir:

Font: Llibre de Geografia de Vicens Vives de 3r d'ESO

Font: Llibre de Geografia de Vicens Vives de 3r d’ESO

Escala: 1:25 000

1r. Descripció i identificació del mapa amb la llegenda.

a) Ubicació geogràfica: en aquest cas parlem del Pantà de Sau que es troba al peu de la Serralada de les Guilleries (Serralada Prelitoral) a la comarca d’Osona, a l’extrem oriental de la Plana de Vic.

b) Hi han cartografiats municipis, rius, punts elevats destacats, …? En el nostre cas observem: Vilanova de Sau i Sant Romà, que són les poblacions més importants que apareixen en el mapa; el Pantà de Sau la seva presa i la Central Hidroelèctrica; el riu Ter que subministra aigua al Pantà; la línia elèctrica que transporta l’energia produïda a la central; la Serra de Vilanova i la Carena de la Vinya; alguns torrents i rieres; i destaquen per la seva altitud el Turó de l’Artiga (637 m) i el Turó de les Alberedes (557 m). Al mapa apareixen també una carretera secundària (xarxa local) que uneix la població de Vilanova de Sau amb el pantà.

c) Escala: El mapa està dibuixat a escala 1:25 000, això significa que cada centímetre del mapa són 25.000 centímetres de la realitat, o el que és el mateix 0,25 km, o bé 250 metres.

2n Passem a interpretar i establir conclusions.

La Serralada Prelitoral, de la qual forma part el massís de les Guilleries, situat entre 1000 i 1500 metres d’altitud i la zona oriental de la Plana de Vic delimiten el mapa topogràfic que ens ocupa.

Els usos del sòl, tal com indica la llegenda del mapa, es dediquen a l’explotació forestal (color verd) i a les zones de platges del pantà.

El riu Ter, que forma part de la xarxa pirinenca-mediterrània, neix als Pirineus i desemboca al Mediterrani (costa Brava), el seu règim pluvial depèn de l’aportació d’aigua durant l’estació de pluges. Cal considerar la gran importància que aquest riu va tenir en el procés industrialització de Catalunya al segle XIX. Tanmateix el Pantà de Sau, constitueix una de les reserves d’aigua que proporciona subministrament a l’àrea metropolitana de Barcelona i Girona. La seva construcció va permetre regular les crescudes del Ter, i aprofitar l’aigua per la producció d’energia hidroelèctrica.

Actualment la zona és un pol turístic al voltant del paisatge natural i les activitats que s’ofereixen prop de l’embassament.

Consulteu informació sobre: el Pantà de Sau.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s