Mapa de cercles proporcionals

Els mapes de cercles proporcionals, ens ajuden a visualitzar gràficament la importància d’una variable en relació amb el territori, al mateix temps que es poden veure les diferències territorials entre zones diferents.

Els valors els trobem agrupats i representats per cercles amb una superfície o àrea proporcional als valors dels grups que es volen mostrar.

Els cercles els situem al centre del territori que volem descriure, si en tenim més d’un per a cada territori, el més petit es deixa dins del més gran.

Exemple comentat:

PAU, juny 2013

PAU, juny 2013

1r Pas. Descripció de la informació proporcionada pel mapa. Com podem observar el mapa proporciona informació sobre el consum elèctric a les diferents províncies espanyoles durant l’any 2005. Les dades es donen en MGW/hora (1 MGW equival a un milió de watts.).

La informació se’ns presenta en un mapa de cercles proporcionals (mapa temàtic), el consum es presenta amb esferes proporcionals als MGW/hora consumits. Observem com el consum d’energia elèctrica és molt gran a Barcelona i a Madrid. En segon lloc, destaquen els eixos mediterranis, de la vall de l’Ebre i la façana cantàbrica. Al pol oposat, consum molt baix, tenim aquelles províncies situades a l’Espanya interior.

2n Pas. Anàlisi i conclusions. A partir de les dades del mapa, queden clars aquells territoris amb un consum elevat d’energia elèctrica, contraposats amb aquells altres amb un baix consum. Podem inferir d’aquestes dades, que els territoris amb un consum més elevat tenen plataformes industrials més desenvolupades (façana cantàbrica, Llevant peninsular, i especialment Catalunya), Madrid escaparia d’aquesta anàlisi i el seu consum estaria directament relacionat amb la seva capitalitat (centre polític i administratiu de l’Estat).

Continuant amb la nostra valoració, els territoris amb més teixit industrial, consumeixen més energia, la seva població té major nivell de vida i per tan major accés a béns d’ús i consum, tanmateix algunes de les àrees comentades són pols d’atracció turística important (Catalunya, València, Madrid), la qual cosa implica major consum energètic. Resumint, de la localització geogràfica del consum d’energia podem extrapolar: nivell de benestar de la
població, intensitat de l’activitat econòmica i el tipus d’empreses i sectors que predominen en cada territori.

Com es pot observar clarament al mapa, aquells territoris amb menys consum elèctric són aquelles províncies poc industrialitzades, amb població menys nombrosa i amb menor capacitat de consum.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s