Imatges

Un dels objectius de la geografia és l’anàlisi de la superfície de la Terra. La fotografia complementa perfectament el treball de camp (observació directa) que el geògraf ha de fer sobre el terreny.

La lectura sistemàtica d’una imatge ens permet obtenir informació sobre diferents aspectes d’un territori:

  • Elements naturals: topografia (planes, turons, valls …); cursos d’aigua; llacs; mar; vegetació natural.

  • Elements humans (antròpics): conreus; construccions (funció agrícola, residencial, industrial, comercial, de serveis …); vies de comunicació.

A partir d’aquests elements cal distingir les unitats de paisatge que podem observar (una vinya, un espai industrial, un bosc, un poble, un barri …). Fixeu-vos que estem parlant de combinació d’elements naturals i humans.

A vegades cal també observar la dinàmica del paisatge, és a dir els canvis que podem interpretar que s’han produït al llarg del temps.

Finalment, es relacionen tots els elements: unitats paisatgístiques, actuacions humanes, formes d’ocupació del sòl. I en la mesura del possible intuirem les tècniques de conreu, l’organització del territori, els fluxos que travessen l’espai, …

Exemple comentat:

Vall del riu Navia a AsturiaS.

Vall del riu Navia a AsturiaS.

1r Pas. Descripció i classificació dels elements del paisatge. Podem observar: una vall, un espai natural humanitzat (assentaments dispersos, carreteres, prats).

Pel tipus de vegetació de prat, situat entre muntanyes,  podríem parlar d’un paisatge de clima oceànic de l’Espanya verda.

Serralada al fons de modelat suau.

Es poden observar parcel·les conreades al fons de la vall. Zona arborada al fons, que podria ser bosc de ribera.

2n Pas Interpretació. A la fotografia es poden apreciar diferents aspectes de la interrelació entre el medi natural i l’activitat humana. Podem observar que es tracta d’una zona amb activitat econòmica agropecuària, amb poblament dispers al llarg de la vall. En aquest cas els assentaments humans estan totalment adaptats a les condicions del territori, pendents del terreny, tipus de vegetació, clima. Intuïm l’existència d’un riu, en el seu curs alt, típic del nord de la PI. Sembla que la principal activitat humana sigui la ramaderia, el tipus de conreu és de farratgeres.

Finalment, apuntar com l’ocupació humana d’aquest espai ha provocat la desforestació de la vall, plantant pins, i en general vegetació de caràcter secundari, fàcilment aprofitable com a matèries primeres.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s