Mapes del temps

Per tal de poder fer prediccions del temps que pot arribar a fer a un lloc determinat, s’utilitzen imatges de satèl·lit i mapes isobàrics del temps.

Els documents que teniu a continuació reflecteixen el temps sobre la Península Ibèrica i Catalunya a la mateixa dada: 14 de juliol de 2014, aproximadament a les 11.40.

Descrivim i comentem cadascun d’ells. 

MPA SATELIT1r Mapa: Imatge satèl·lit: 

En aquesta imatge obtinguda pel satèl·lit Meteosat es poden veure la situació i el moviment dels núvols. Podem observar una massa d’aire situada a l’oest de la Península Ibèrica (Atlàntic), que afecta al nord-oest peninsular, tanmateix una altra massa d’aire situada al Mediterrani occidental (entre la Península Italiana i la Península Ibèrica) que afecta al nord-est de Catalunya. Aquesta situació fa preveure l’entrada d’aire humit i càlid a les dues zones comentades amb nuvolositat variable i poques possibilitats de pluges a la façana cantàbrica, el Pirineu Occidental i el nord-est de Catalunya.

2n Mapa isobàric.

MAPA ISOBARIC

El mapa dibuixa la situació de les altes i les baixes pressions. Mostra aquestes masses d’aire d’alta pressió a l’Atlàntic (1020 hPa)  i al Mediterrani (1015 hPa), que afecten la Península Ibèrica. Aquests anticiclons, originats per l’efecte del  corrent jet (jet stream), i com podeu observar els valors són iguals o superiors a 1015 hPa. L’aire als Anticiclons (altes pressions) gira en el sentit de les agulles del rellotge (hemisferi nord), aquest aire tendeix a baixar i s’escalfa en contacte amb la terra, aquest aire calent absorbeix la humitat, això fa que el cel aparegui sense núvols i afavoreix una insolació intensa. El temps és estable.

Altrament si us fixeu, al nord d’Europa apareix una baixa pressió (1005 hPa), tanmateix aquestes masses d’aire poden ser originades per l’acció del corrent jet o perquè es tracta de masses d’aire calent. Les isòbares marquen valors inferiors als 1015 hPa, i l’aire gira en sentit contrari a les agulles del rellotge (hemisferi nord). Si la pressió és molt baixa, l’aire tendeix a pujar, es refreda progressivament, i la humitat que conté es condensa i es formen núvols que poden originar pluja. El temps és inestable.

En el cas que ens ocupa, el temps serà en general estable a tota la Península Ibèrica. Les isòbares estan molt separades, la qual cosa indica inexistència de vent.

3r Mapa del temps a Catalunya.

MAPA TEMPS
El mapa del temps, està elaborat amb símbols. Com podeu comprovar hi ha núvols densos a l’extrem nord de la Serralada Litoral, que es van perdent intensitat cap al sud del riu Llobregat. Nuvolositat a la part oriental dels Pirineus i més intensa a la seva part més oriental (Vall d’Aran). Cel net a la resta del territori. Vent suau i marejol a tota la costa.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s