Presentació de la matèria

La Geografia és la ciència que estudia l’espai terrestre. Hi ha moltes classificacions que podem utilitzar per emmarcar el camp d’estudi d’aquesta disciplina, a sota us he deixat un power point on podeu trobar una àmplia exposició de la matèria.

De totes maneres aquí teniu la definició que apareix en el currículum de 2n de batxillerat publicat pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat: “La geografia estudia la relació entre les societats humanes i el medi, localitza els fenòmens que es produeixen com a fruit d’aquesta relació i, finalment, identifica les diferents regions que resulten d’aquests fenòmens, així com els fluxos i nodes que les articulen. Des d’aquesta concepció, l’espai esdevé, no un simple escenari de les activitats humanes, sinó part constitutiva de la pròpia societat”.

Fa temps llegia a el Periódico de Catalunya (31/08/2014)  un article de Juan Villoro titulat Com batejar el temps. Al llarg de l’article, que ens servirà per iniciar aquest curs de Geografia, apareixen conceptes i reflexions que formen part de la matèria i el que és més important del món del segle XXI en el qual vivim.

Quan pensem el planeta a partir de la intervenció humana (antropogènic), ens referim a l’agricultura, la indústria, les xarxes de comunicació …, però també a la desforestació, la contaminació de l’aire, la pluja àcida, el canvi climàtic… Tant és així, que alguns comencen a replantejar-se la definició d’una nova era definida per la intervenció humana i que substituiria a l’Holocè (12.000 anys d’antiguitat). Aquesta nova era és l’Antropocè.

Aquí us deixo l’enllaç a l’article. La seva importància rau en el fet que reflexiona al voltant del principi de conservació de la naturalesa, que va substituint a poc a poc la idea d’un entorn que ha de ser dominat.

Accés a l’article: Com batejar el temps.

Finalment us animo a consultar el Grau de Geografia i Ordenació del Territori de la URV, que teniu al menú lateral d’aquest bloc. Com podreu comprovar el camp professional  de la Geografia es dirigeix cap a la planificació territorial i el desenvolupament socioeconòmic, i l’estudi del medi ambient i el canvi climàtic. Formen part del seu perfil professional la motivació i la preocupació per temes ambientals, la transformació del paisatge, els desequilibris socioeconòmics i l’ordenació i gestió del territori.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s