Presentació del bloc

El bloc que esteu consultant és el resultat de sis anys de treball amb els meus alumnes de Geografia de segon de batxillerat, per tant està organitzat per proporcionar un material accessible i el més actualitzat possible als estudiants de la matèria, i en general a tots aquells interessats en la Geografia.

El bloc està organitzat a partir de dos menús de navegació, un vertical i un altre d’horitzontal. El menú vertical és el que podríem denominar l’eix troncal de la informació, on teniu el temari distribuït en sis blocs de continguts. Cadascun d’aquests blocs consta d’una introducció i un seguit d’entrades que desenvolupen els diferents apartats de manera monogràfica. A més a més al menú lateral podeu trobar tot un seguit de seccions, unes que completen la informació proporcionada al temari: vocabularis dels principals conceptes de la matèria, fitxes amb procediments útils per treballar la Geografia, diccionaris en línia de termes geogràfics, esquemes de la matèria. I unes altres d’informació general: enllaços als graus de Geografia de les diferents universitats catalanes; enllaços a models d’exàmens de PAU, convocatòries, estructura de les proves, models d’anys anteriors i altres webs de Geografia i webs amb diferents recursos. Aquest menú, com explico a l’entrada Nova etapa del bloc de Geografia de batxilleratno canviarà d’aparença de moment i es mantindrà estable durant els pròxims mesos.

L’altre menú de navegació és l’horitzontal. Aquí és on s’aniran produint els canvis al llarg del temps. Actualment està organitzat en un seguit de pestanyes, algunes de les quals aniran desapareixent mentre n’apareixen de noves. A la pestanya d‘inici podeu navegar per totes les entrades del bloc, poc útil, ja que us apareix tota la informació per dada de redacció, millor utilitzar el menú lateral. Altres pestanyes com: mètodes de treball geogràfic, exercicis classe, material addicional, proporcionen informació pràctica sobre la matèria i a poc a poc aniran passant al menú vertical. Finalment les pestanyes: educació, urbanisme i mobilitat, documentals, articles i notícies relacionades amb la Geografia, es mantindran fixes en el menú i s’aniran ampliant en els mesos vinents.

La Geografia és una disciplina que sorprèn a mesura que t’hi vas endinsant, en tant que estudia com les relacions socials transformen el territori i les interrelacions entre l’ésser humà i el medi físic condicionen aquesta transformació. Descriu el món on vivim i explica, pensa el territori, l’espai físic o ecosistema natural i l’espai social o humanitzat. I ho fa des d’una mirada crítica. Aquesta visió crítica (saber pensar el territori) ens permet abordar una realitat complexa dins del món globalitzat en què vivim i per tant ens permet explicar quin és el nostre lloc al món.

Espero que el bloc us sigui útil. Benvingudes i benvinguts.

7 respostes a Presentació del bloc

  1. Paloma Belenguer ha dit:

    Bloc molt interessant no sols per alumnes de geografia,, el de Ciències de la Terra també troben continguts relacionats amb el seu curriculum. Gràcies per la feina ben feta.

  2. Marc Prat ha dit:

    Moltes gràcies per tota la informació que has anat penjat en el bloc al llarg dels anys. Aquest curs és el primer que exerceixo de professor de Geografia de 2n de batxillerat i m’està essent molt útil.

  3. Txema ha dit:

    A la meva cerca de material didàctic per presentar-me per lliure a l’examen de Geografia de les PAU 2022, acabo de trobat el teu interessantíssim bloc. Moltes gràcies per aquest tresor, Josep Maria.
    Aprofito per preguntar-te quin llibre de Geografia de Batxillerat recomanaries per que algú pugui preparar-se molt bé la prova estudiant pel seu compte.
    Salutacions i agraiment a parts iguals!

    • Gràcies Txema. Espero que la informació del bloc et sigui útil, tot i que algunes de les entrades poden haver perdut actualitat, ja fa tres anys que em vaig jubilar. Respecte al llibre de text, jo recomanava el de Vicens Vives, tot i que no era obligatori. Tot i que ja no estic al dia en els manuals de geografia, no crec que hagin canviat molt. Sort a les PAU.

Deixa un comentari